We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Türk turizmi ve 2020 verileri

Türk turizmi ve 2020 verileri

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Dünya turizm örgütü (UNWTO) 2020 yılının turizme etkilerini açıkladı.

2020 yılının turizm sektöründe bıraktığı hasar yaklaşık olarak açıklandı. Dünya Turizm Örgütü, geçtiğimiz günlerde korona salgını gölgesinde geçen 2020 yılı verilerini yayınladı. Recep Yavuz raporu ve rapor bağlamında hazırlanan tabloları inceledi, Türk turizmine yönelik yeniden hazırlayarak 2020 yılındaki salgının yol açtığı hasarı ve bunun gelecek yıllara yansımasını özetledi.

Buna göre korona salgınının en çok etkilediği sektörlerden biri olan Turizm, 2020 yılında hareketin ve seyahatin kısıtlanması ile neredeyse durma noktasına geldi. Bir önceki yıl en iyi sezonunu yaşamış olan sektör, dünya genelinde -%73 oranında bir kayıpla alaşağı oldu. Her 10 kişiden 7’si bu dönemde seyahat edemedi.

Seyahatlerin azalması ile turizm gelirlerinde %64 oranında sert bir kayıp yaşadı. 2020 yılında dünya genelinde gerçekleşen 402 milyon seyahat karşılığında ancak 533 milyar dolar turizm geliri elde edilebildi.

Pastanın yarıdan fazlasının erimesiyle ekonomisi büyük ölçüde turizme bağlı olan Hırvatistan, Mısır, Arnavutluk, Katar, Karadağ, Bahama Adaları, Macao, Dominik Cumhuriyeti, Şeyseller, Çuraçao, Ürdün gibi ülkeler bunun şiddetini birincil derecede hissederken, İspanya, Türkiye, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi klasik Akdeniz Destinasyonları koskoca bir yılı bu depremin artçıları ile geçirdiler.

Ülkeler bir yandan koronaya karşı mücadelelerini sürdürürken, bir yandan da kısıtlamaların kalktığı her fırsatta turizm faaliyetlerini tekrar harekete geçirmeye çalıştılar. Korona yılı diyebileceğimiz 2020 yılında sadece 6 ülke 10 milyon turist sayısına ulaşabildi.

 

Korona Salgını 2020 yılında ülkelerin sıralamasını da değiştirdi. 83,5 milyon turist ile 2019 yılının 1. cisi olan İspanya, 2020yılında 19 milyon turist ile 4. sıraya inerken, 2019 yılının 3. sü olan Çin, aldığı radikal tedbirlerle turist sayısını neredeyse sıfırlayarak, adeta dünya turizminden silindi. Yılların turizm ülkesi Fransa’dan ise ses seda, daha doğrusu bir veri yok…

Bu dönemde 25 milyon 200 bin misafirle dünyada en çok turist ağırlayan ülke İtalya oldu. Korona sürecinin parlayan ülkesi Meksika gibi gözüküyor, 24 milyon 30 bin turistle Meksika tarihinde ilk kez ikinci sıraya yerleşti. Amerika ve İspanya 19 milyon turistle 3. ve 4. sırayı alırken, Türkiye 15,9 milyon misafirle korona sürecinde de dünya 5. liğini korudu.

TÜRKİYE DÜNYA TURİZM GELİRİNİN %2 SİNİ ALDI

2020 yılında gerçekleşen 533 milyar dolar turizm gelirinin aslan payını 76,1 milyar dolarla Amerika aldı. Türkiye 10,2 milyon dolarla gelirlerde 11. Sırada yer alırken, sadece 1 milyon 800 bin turist ağırlayan ve kişi başı turist geliri 14.127 Dolar olan Avustralya, buradan elde ettiği 25,8 milyar dolarla turizm geliri en yüksek ikinci ülke oldu. Türkiye 2020 yılında Dünya turizm gelirilerinden % 2 pay aldı.
Turizm gelirlerini doğru okuyabilmemiz için aşağıda paylaştığım bu sayılarla birlikte konaklama süresinin de değerlendirmeye tabi tutulması gerekiyor. 3 günlük turistle 10 günlük turistin birlikte değerlendirilmesi yanlış sonuçlar verir. Kişibaşı turizm gelirini geceleme üzerinden ölçmek gerekiyor. Ancak UNWTO buna dair bir rapor hazırlamamış.
Bunun yanısıra ülkeler arasında turistik seyahatler ve turist profili açısından birçok farklılıklar var, Biz ‘turist’ denince havlusunu mayosunu bavula koyup denize güneşe koşan insanı düşünüyoruz. Oysa turizm hep öyle olmuyor. Macao’ya komşu ülkelerden gelen Casino misafirleri turist olarak sayılırken, Suudi Arabistan turistleri aslında oraya giden Hac ve Umre ziyaretçilerinden oluşuyor. Polonya sınırdan günü birlik gelen Avrupalılardan yararlanırken, birçok Avrupalı berbere ve benzin almaya doğu Avrupa ülkesine günübirlik geçiyor. Bizde de Edirne ve Sarp sınır kapılarından günlük ya da kısa süreli geçişler olması gibi.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.