We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İspanyol Merdivenleri’ne Oturma Yasağı Geliyor!

İspanyol Merdivenleri’ne Oturma Yasağı Geliyor!

İspanyol Merdivenleri’ne Oturma Yasağı Geliyor!

Roma’ya gelen turistler için olmazsa olmazlar arasında bulunan İspanyol Merdivenleri ‘ne oturmak tamamen yasaklandı. Yasak kuralını çiğneyenleri 160 ile 400 Euro arası para cezası bekliyor.

roma merdiveni

Roma Belediyesi, önce turistlerin elinden dondurmalarını ve pizzalarını aldı. Şimdi de merdivenlere oturmayı tamamen yasakladı. Yasağı çiğneyenleri 160 ile 400 Euro arası para cezası bekliyor. Roma’nın bilindik yerlerinden olan merdivenlere oturup dinlenmeye niyetlenenler artık polislerin uyarısıyla karşılaşıyor. Uyarıya uymayıp merdivenlere oturanlar 160 Euro; bir de üstüne bir şeyler yiyip içen ve merdivenleri kirleten ya da kötü davranışta bulunanlar ise 400 Euro’ya kadar ceza alma riskine giriyor. Artık 136 basamaklı merdivenler Roma Belediyesi’nin kararıyla yalnızca inip çıkmak ya da ayakta durup fotoğraf çekmek amacıyla kullanılabilecek. 18. yüzyılda inşa edilen İspanyol Merdivenleri 2016’da Bulgari markasının finansmanıyla düzeltilerek yılların kirinden ve artıklarından arındırılmıştı. Bir şeyler yiyip içmek, çeşme ve havuzlara girmek İspanyol Merdivenleri’nin de dahil olduğu anıtlarda daha önce de yasaklanmıştı.

İtalya’nın diğer turistik şehirleri de “etrafı rahatsız edecek şekilde davranan” turistlere karşı bir dizi yasak ve kısıtlama tedbiri almıştı. Örneğin; Floransa’da da anıtsal ve kilise yerlerinde merdivenlerde ve kaldırımlarda oturup yemek yemek yasak. Geçen ay turistik Venedik’te Rialto Köprüsü’nün önünde kahve pişiren iki Almanya vatandaşına 950 Euro para cezası kesilmişti.

Oturma yasağına tepkiler: “faşist izler taşıyor”

İspanyol Merdivenleri’ne oturma yasağı insanlar arasında tartışma yarattı. Bu tür yasaklar İtalya’da genel olarak tarihsel ve kültürel mirasa saygı bağlamında değerlendirilip destek görse de yapılan yasak halk tarafından onaylanmadı. Bugünkü İtalyan gazetelerinin birçoğunun ana sayfasında merdivenlere oturma yasağı ve bu yasağın yarattığı olaylar yer aldı. “Anıtın koruma altına alınması ve taşların üstünde yemek yemenin yasaklanması elbette doğru, ama oturma yasağı gerçekten abartılı” ifadelerinde bulunan Ülkenin ünlü sanat tarihçilerinden Vittorio Sgarbi, Belediyenin bu yasağı tekrardan gözden geçireceğine inandığını belirtti. ” nihayet 1700’lü yıllardan kalma merdivenler barbarlardan kurtuldu” ifadelerinde bulunan İspanyol Meydanı Tüccarlar Derneği Başkanı David Sermonetta dışında Roma Oteller Federasyonu Başkanı Giuseppe Roscioli ise oturma yasağını abartılı bulduğunu belirterek “Oldu olacak merdivenleri tamamen kapatalım” dedi.

 

Gm Dergi’nin diğer haberlerine gitmek için tıklayın.

Yorum Yaz