Bu konuyu Hürriyet Yazarı Zeynep Gürcanlı “Avrupa’ya vizesiz seyahat 2 senedir hep “3 yıl içinde” başlıklı haberiyle gündeme getirdi.
Türk vatandaşlarının beklediği “Avrupa’ya vizesiz seyahat” müjdesi, yine üç yıla takıldı.
Hükümet geçen yıl Haziran ayında, TBMM’de AB ile imzalanan Geri Kabul Anlaşması’nın onayı sırasında da, “Avrupa’ya vizesiz seyahat 3 yıl içinde” açıklamasını yapmıştı.
Hükümetin, TBMM’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aracılığıyla Haziran 2014’te yaptığı “Avrupa’ya vizesiz seyahat 3 yıl sonra” açıklamasının üzerinden 10 ay geçti. Ancak AKP’nin dün açıklanan seçim bildirgesinde, aradan geçen bu 10 aya rağmen, Avrupa’ya vizesiz seyahat için vaat yine “3-3,5 yıl” olarak açıklandı.
Bildiride, “2013 yılında tarihi bir adım atarak, vatandaşlarımızın 3-3,5 yıl içinde Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebilmesine imkân verecek Vize Muafiyeti Diyaloğunu resmen başlattık” denildi.
Haziran 2014’te, o dönem AB Bakanı olan Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’de yaptığı konuşmada, AB ile geri kabul anlaşmasının 16 Aralık 2013’de imzalandığını, Avrupa Parlamentosu ve AB kurumları tarafından onaylandığını anımsatmıştı. Çavuşoğlu, anlaşmanın TBMM tarafından onaylanmasının ardından 3 yıl sonra uygulamaya geçeceğini vurgulamıştı.ÇAVUŞOĞLU 2014’TE “3 YIL” DEMİŞTİ
BOZKIR DA GEÇEN YIL “3 SENE” DEMİŞTİ
Ahmet Davutoğlu hükümetin Dışişleri Bakanlığına kaydırılan Çavuşoğlu’ndan sonra AB Bakanı olan Volkan Bozkır da, yine geçen yıl Eylül ayında yaptığı açıklamada, Türk vatandaşları için Avrupa’ya vizesiz seyahatin “3 yıl içinde” gerçekleşeceğini söylemişti. Bozkır, Eylül 2014’te Brüksel’e yaptığı ziyarette, “Vize konusunda biz üzerimize düşen görevi yaptık. Bundan yaklaşık 15 gün sonra bir rapor çıkması lazım. Bu raporun olumlu çıkacağı düşüncesindeyim. Her yıl verilen raporlarla 3 yıl sonra Türk vatandaşlarına vize kalkacak. Kalkmaması halinde biz de Geri Kabul Anlaşması’ndaki ilgili maddeyi uygulamak zorunda kalacağız” demişti.
AKP BİLDİRİSİNDEN:
YURT DIŞINDAKİ TÜRK OKULLARINA TEŞVİK
AKP Bildirisinde dikkat çeken bir madde de, Türkiye kökenli azınlıkların bulunduğu ülkelerdeki Türk okullarının genişletilmesi konusunda oldu. Bildiride, “Türkiye kökenli azınlıkların bulunduğu ülkelerde, Yurt Dışı Türk Okullarının kreş ve orta öğretim seviyelerini de barındırır bir şekilde kurulmasını teşvik edeceğiz” denildi.
YURT DIŞI EĞİTİM KURUMLARI MERKEZİ KURULUYOR
AKP bildirisinde, yurtdışındaki Türk dil ve kültürü eğitimlerine standart getirilmesi için, “yurt dışı eğitim kurumları merkezi” kurulacağı da yer aldı. Bildiride, “Türkiye’nin yurt dışında Türkçe dil ve kültürünün geliştirilmesi bağlamında sunulan eğitimlere belirli standartlar getirilmesi adına “Yurt Dışı Eğitim Kurumları Merkezi” kurulmasını ve bu kurum tarafından “Yurt Dışı Eğitim Kurumları Kalite Denetim Standardı” geliştirilmesini hedeflemekteyiz” denildi.
DİASPORA ENSTİTÜLERİ GELİYOR
Bildiride ayrıca, üniversiteler bünyesinde “Diaspora Araştırma Enstitülerinin” kurulması ve geliştirilmesini destekleneceği vaadi de yer aldı.
Türkiye’nin soydaş ve akraba topluluklarla olan ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla;
* Liderlik Akademisi,
* Bürokrasi Akademisi,
* Yerel Yönetimler Akademisi,
* Sivil Toplum Akademisi,
* Medya Akademisi programları oluşturulması da bildiride yer buldu.