We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel CHP’DEN BAŞBAKAN’A TURİZM SORU ÖNERİ

CHP’DEN BAŞBAKAN’A TURİZM SORU ÖNERİ

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’a “Turizmdeki kayıpları önlemek için rehavetten çıkılarak, rutin etkinliklerin dışında bir çalışma yapılacak mı?” diye sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, turizmde 2016 yılında 11 milyon turist, 10 milyar dolar düzeyinde de geliri kaybı yaşandığını, turizmdeki kayıpları önleyeceği iddiasıyla açıklanan paketlerden de beklenen katkı sağlanamadığını ve 6 ay çalışabilen binlerce turizm emekçisinin hiç iş bulamadığını belirtti.

Geçen yıl içinde turizmle ilgili TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin iki önergenin reddedildiğine dikkat çeken Budak, “TBMM’de AKP oylarıyla araştırma önergeleri reddedilmiş, Kültür ve Turizm Bakanı da soru önergelerine yaklaşık 1 yıldır yanıt vermemiştir. 2017’ye 2016’nın da gerisinde başladığına göre 2017 ve sonraki yılların da kaybedilmemesi için kapsamlı bir politika geliştirilmesi gerektiği açıktır” dedi. Son 5 yılda ve yıllara göre, Türkiye’nin tanıtımı için yurtdışı turizm fuarları ve benzeri etkinlikler için kamu bütçesinden kullanılan ödenek miktarı ve hangi kurumların bütçesinden sağlandığı konusunda bilgi isteyen Budak, “Son 3 yılda en fazla bütçe ayrılan ilk 5 tanıtım etkinliği hangisidir ve ödenek miktarları nedir? 2017 yılında toplam tanıtım harcaması ne olacaktır?” diye sordu.

DÜNYA TURİZM FORUMU’NA DESTEK NE KADAR*

Uçak yakıt desteği uygulaması 2015 ve 2016 yılında kaç acentaya ne kadar ödeme yapıldığı konusunda da bilgi isteyen Budak, ayrıca Dünya Turizm Forumu’nu da sordu. Budak, “Dünya Turizm Forumu adıyla düzenlenen etkinlik için kamu bütçesinden yıllara göre verilen destek miktarı ne kadardır? Forum’a bakan düzeyinde katılım sağlayan ülkelerin turizm pazarındaki payı nedir?” dedi. Budak şöyle devam etti:

“Türkiye için önemli pazar olan Avrupa ülkelerinden kayıpların sürdüğü dikkate alınarak, özellikle Almanya, İngiltere, Fransa gibi ülkeler için özel imaj ve tanıtım kampanyaları yapılacak mıdır? Geç kalınmış değil midir? Ne zaman bir adım atılacaktır? Rehavetten çıkılarak, rutin tanıtım etkinlikleri dışında bir çalışma yürütülecek midir?

Bir yılda 10 milyar dolar gelir kaybına, binlerce turizm çalışanını işsiz kalmasına ve turizm bölgelerindeki esnafın kepenk kapatmasına yol açan nedenleri, ortadan kaldırmaya, ülke imajının düzeltmeye dönük adımlar atılacak mıdır? Kayıpların büyümemesi için önceki yıllardan ders çıkarılacak mıdır? Turizmin tüm bileşenlerini kapsayan bir destek paketi ne zaman devreye sokulacaktır?”

 

Yorum Yaz