We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Covıd-19 Sonrası Konaklama İşletmelerinde Pazarlama Stratejileri

Covıd-19 Sonrası Konaklama İşletmelerinde Pazarlama Stratejileri

Covıd-19 Sonrası Konaklama İşletmelerinde Pazarlama Stratejileri

Burhaniye Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr.  Mehmet Oğuzhan İlban, GM Dergisi’nin okurları için yazdı!

covid-19

COVID-19 pandemisi günümüzde birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi konaklama sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Pandeminin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için yeni normale adapte olmak önemli konulardan biri haline gelmiştir.

 

Bütün sektörlerde olduğu gibi konaklama sektöründe de yeni normalde üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri pazarlama faaliyetleridir. Tatil amacıyla seyahatlerini gerçekleştiren misafirlerin, kendilerini güvende hissedebilecekleri, sağlıklı bir tatil için uygun ortamı bulabilecekleri ve pandemi sonrası iş hayatlarında daha da artan stres yükünden kurtulma motivasyonuna uygun konaklama işletmelerinin pazarlanabilmesi konu kapsamında incelenmesi gereken alt başlıklardır. Bu noktada konaklama sektörü öncelikle COVID-19 pandemisini doğru teşhis edebilmeli, insan-insan etkileşiminden doğan bu sektörde misafirlerin korku ve endişelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve beklentilerini doğru belirleyebilmelidir. Örneğin, tatile çıkmayı düşünmektesiniz ve size göre dünyanın en güzel yerinde bir konaklama işletmesi seçtiniz. Eğer konaklama işletmesinin pandemi sonrası için yarattığı bir sağlıklı tatil imajı yoksa, o konaklama işletmesine gitme isteğiniz minimum seviyeye düşecektir ve hatta gitmeme kararı alacaksınızdır. Bu örnekten de hareketle, konaklama işletmeleri öncelikle yeni normalde sağlıklı tatil ve güvenlik içerikli mottolar üretmeli ve yaptıkları bu faaliyetleri hedef pazarlarına duyurmaları önem arz etmektedir.Burada en önemli nokta; işletmenin yeni normal kapsamında gerekli olan tüm tedbirleri alması, dolayısıyla sağlıklı ve güvenli turizm mottosunu ön plana çıkarması gerekliliğidir.

Bu bağlamda da işletme;

  • Vizyonunu ve misyonunu tekrardan gözden geçirerek sağlıklı ve güvenli turizm mottosunu ön plana çıkarmalı,
  • Alanında yetkin olan bir pazarlama ajansıyla en az 3 aylık bir anlaşma yaparak pazarlama faaliyeti sürecinin iyi bir şekilde yönetilmesini sağlamalı,
  • Yeni normal kapsamında yaptıkları çalışmaları hedef pazarına duyurmalıdır.

Yeni normal diye ifade ettiğimiz dönemde sağlıklı ve güvenli bir konaklama hizmeti (içinde yiyecek içecek hizmetleri, eğlence hizmetleri de bulunan) sunacağınıza öncelikle kendinizi ikna etmeniz gerekmektedir. Peki yeni normal dönemde sağlıklı ve güvenli bir konaklama hizmeti kapsamında neler yapabiliriz;

  • Yeni normalde sunacakları hizmetlerin sağlıklı ve güvenli olduğunu tescilleyenzorunlu ve zorunlu olmayan sertifikalar alınmalıdır. Bu noktada en önemli husus sizin ve çalışma paydaşlarınızın da bu duruma ikna olmasıdır.
  • Unutulmamalıdır ki en önemli müşteri iç müşteridir. Çalışma paydaşlarınızdan personelinizi, dağıtım kanallarınızı (Seyahat Acenteleri, Tur Operatörleri, Satış ekibiniz) mutlaka eğitimlerle desteklemeli ve onların istek ve ihtiyaçlarını dinlemelisiniz.Ayrıca personeliniz için sağlıklı ve güvenli yeme-içme ve konaklama alanlarını yeni normale göre planlayın ve yaptığınız planlamayı uygulamaya geçirin. En önemli imaj çalışmalarından birisi; şüphesiz personelinize yarattığınız iş olanaklarının, müşteri gözünde kendisine verilecek hizmetin de en az o kadar kaliteli olacağı yönündedir. Ve tabi ki yeni normal kapsamında yapılan tüm faaliyetlerden ve alınan sertifikalardan dijital pazarlama kapsamında sosyal medya mecralarında yapılacak paylaşımlarla hedef pazarınızın da haberdar olmasını sağlayın.
  • Aynı zamanda üst yönetim ile işgörenleri aynı ortamda birlikte hizmet sunmalarına olanak sağlayın. Özellikle yeme-içme organizasyonlarında mutfaktaki kısım şeflerinin de organizasyonun başında olmasını sağlayın. Böylece hem işgören işini gerçekleştirirken denetim sürekli sağlanmış olacak hem de yapılan işte eksiklik ve/veya hata varsa bunlar anında giderilecektir. Buda kaliteli hizmetin devamını ve müşterilerin kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca mutfak ve kat hizmetleri departmanlarında çalışan personellerin beyaz üniforma giymelerini sağlayarak, misafirlerde işletmede temizlik ve hijyene önem verildiği algısının oluşmasını sağlayabilirsiniz.
  • Çalıştığınız seyahat acenteleri ile iletişiminizi geliştirmeye önem vermelisiniz. Çeşitli ziyaretler, toplantılar, gerekirse otelinizde düzenleyeceğiniz bir kokteyl ile seyahat acenteleri ile şirket temsilcilerinizi bir araya getirmeniz önemlidir. Bu sayede hem onların talep ve önerilerini dinlemiş olursunuz hem de hizmet standartlarında yapılan düzenlemelerden onları haberdar etmiş olursunuz.
  • COVİD-19 sonrası hem personelinize yaklaşımınızla hem de almış olduğunuz tedbirlerle, misafirlerinizde pandemi ile ilgili olarak pandemi sürecinin tüm yönleriyle mücadele edildiği izlenimi oluşturun.
  • Satış ekibinizi gözden geçirin! Sosyal medya ekibinizi gözden geçirin! Satış ve sosyal medya ekipleriniz yeni normale uygun stratejiler, planlamalar üretemiyorlar ise mutlaka profesyonel pazarlama şirketleri ile bir süreliğine de olsa yeni anlaşmalar yapın.
  • Fiyatlama stratejilerinizde bu dönem için düşük fiyat politikaları yerine, promosyonlu fiyatlamaları (erken rezervasyon indirimi, 7 gün kal 5 gün öde, 10 gün üzeri konaklamalarda bölgesel turlar vb.) tercih etmeniz önemli bir etken olacaktır.

Diğer taraftan COVID-19 pandemisi nedeniyle oteller için hazırlanan genelgeye ve tesis içi salgın tedbir planına hakim olmanız da oldukça önemlidir. Tavsiyeler de dahil olmak üzere mutlaka uygulamaya koyun ve web sitelerinden misafirlerinizin bilgi almasını sağlayın. Genelge kapsamında misafir girişlerindeki prosedürlerde misafirlerin hissedebileceği huzursuzluğu, nazik, güleryüzlü personeller seçerek, anlayışla geçirmeye çalışın. Otel odalarında maske ve dezenfektan kitlerinin olmasını sağlayın, hatta bunları maliyetlerinin çok az üzerinde satışa sunun. Kahvaltısını odasında almak isteye misafirler için yeni konseptler geliştirin ve bunları makul bir fiyatla sunun.‘Sağlıklı Tatil’, ‘Güvenli Tatil’, ‘D vitamin dahil konsept’ gibi sloganların uygulanabilirliğine yönelik faaliyetler geliştirin. En önemlisi de ‘Sağlık’ alanında başarıyla yürütülen bu sürecin turizm açısından da muhakkak değerlendirilmesi gerektiğidir. ‘Sağlıklı Tatilin Yeni Adresi Türkiye’ sloganı ve benzerleriyle hem iç turizmde hem de dış turizmde bir avantaj sağlayacağımız kesindir. Ancak bu dönemde ve sonrasında turizmin ilacı iç turizmdir. Dolayısıyla önceliğimiz iç pazar olmalıdır ve bölgedeki yerli halk ve yerel pazarlar ihmal edilmemelidir. Hazırlayacağımız tanıtımlar ve otel içerisindeki tüm bilgilendirmeler Türkçe olmalıdır. Fiyat dengesi sağlanmalı hatta iç Pazar fiyatlaması ile vatandaşlarımız daha fazla memnun edilmeli, yabancı ziyaretçilere göre kendilerini daha özel hissetmeleri sağlanmalıdır.

Yeni normalde “Turizmde en sağlıklı destinasyonlar Türkiye’de”’ mottosuyla “sağlıklı ve güvenilir” turizm günlerinde buluşmak üzere. Unutmayın!

Yeni normal yeni başlıyor…

Yorum Yaz