We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Erken Teşhis Edilmezse Organlarda Tutulum Yapan Hastalık: Lyme

Erken Teşhis Edilmezse Organlarda Tutulum Yapan Hastalık: Lyme

Erken Teşhis Edilmezse Organlarda Tutulum Yapan Hastalık: Lyme

Lyme hastalığı, borrelia burgdorferi bakterisinin oluşturduğu, ciltte kırmızı ve geniş boyutlarda döküntüler ile kendini belli eden hastalıktır. Keneden insanlara bulaşan bu bakteri, erken evrede teşhis edilmez ise birçok organda tutulum göstermeye ve dolayısıyla ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.

erken

Hastalık kontrol altına alınamaz ise merkezi sinir sistemi, göz, kalp ve diğer organları etkileyebilir. Tedavi süreci erken dönemde başlatılır ise vücudun bakteriden arınması sağlanabilir. Ancak geç kalınması durumunda ciddi nörolojik gelişmeler yaşanarak kişinin hayatı tehlikeye girebilir.

Kene ısırmasına karşı önlem almak, Lyme hastalığı için alınacak önlemlerin ilk sırasında yer alır. Çimenlik ve orman alanlardan uzak durulmalı, kenenin vücut ile temas etmesini önlemek için hiçbir bölge açıkta bırakılmamalıdır.

Lyme Hastalığı Belirtileri

Hastalık erken evrede teşhis edilir ise uygulanacak tedaviden başarılı sonuçlar alınmaktadır. Erken teşhis için Lyme hastalığı nedir nasıl oluşur soruları hakkında net bilgilere sahip olunmalı ve olası durumlarda belirtiler takip edilmelidir.

Lyme hastalığı belirtileri kişi, bölge ve kene ısırmasından sonra geçen süreye bağlı olarak değişse de aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Kene ısırmasının ardından ilk 3-30 günlük süreç içerisinde eklem ağrıları, kas ağrıları, lenf bezi şişmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve ateş
  • Kenenin ısırdığı noktada döküntü oluşması
  • Vücutta kırmızı halkalar oluşması
  • Döküntü olan bölgede sıcaklık hissi
  • Kaşıntı

Lyme hastalığı erken evrede teşhis edilememiş ve tedaviye geç kalınmış ise aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Depresyon, uyku bozukluğu, konsantrasyon güçlüğü, algılama güçlüğü
  • El ve ayaklarda uyuşma,
  • Göz, omurilik ve beyin iltihabı,
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi, düzensiz kalp atışı, kalp çarpıntısı
  • Kas ve kemiklerde ağrı, eklem ağrısı
  • Yüz felci

Lyme Hastalığı Tanısı

Lyme hastalığı semptomlarının görülmesi durumunda vakit kaybetmeden enfeksiyon hastalıkları doktorları ile iletişime geçilmelidir.

Hastalığın tanı aşamasında ilk bulgu, cilt üzerinde oluşan döküntülerdir. Kesin tanı konulabilmesi için laboratuvar testlerinden yararlanılır. IFA antikor testi veya ELİSA testi, bu süreçte uygulanan testlerdir. İki testin beraber yapılması doğru tanı konulma şansını büyük oranda artırır. Pozitif sonuç alınması durumunda lyme hastalığı tanısı konulur.

Lyme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Lyme hastalığı, erken evrede teşhis edilirse uygulanacak tedaviden başarılı sonuçlar alınması mümkündür. Lyme hastalığı tedavisi, https://www.uzmandoktor.net sitesindeki uzmanların görüşlerine göre ilk aşamada hastalığın yayılmasını önlemek ve hasarı azaltmak için oral antibiyotik uygulamasıyla başlar. Bu uygulama birkaç hafta sürebilir. Vakaların büyük bir bölümünde antibiyotik tedavisi sonucu başarılı sonuçlar alınmıştır.

Erken evrede tedaviye başlanmayan hastalarda ise antibiyotik tedavisinin damar yolu ile uygulanması gerekir. İleri evredeki vakalarda tedavi uygulanmasına rağmen eklem ağrıları yaşanabilir ve nörolojik hasar ortaya çıkabilir.

Lyme hastalığına karşı önlem almak için çimen ve ormanlık alanlardan uzak durulmalı, bu bölgelerde bulunulması gerekiyor ise kene ısırığını engelleyecek şekilde kıyafetler tercih edilmelidir. Kene ısırması yaşanır ise ilk müdahale uzman doktorlar tarafından yapılmalı ve lyme tedavisine başlanmalıdır.

 

Yorum Yaz