We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel FRANSA: TÜRKLERE VİZEYİ KOLAYLAŞTIRDIK

FRANSA: TÜRKLERE VİZEYİ KOLAYLAŞTIRDIK

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Hürriyet’e verdiği röportajda Paris’teki Charlie Hebdo saldırılarından sonra Türkiye’de her kesimden yüzlerce dayanışma mesajı aldıklarını anlattı. Domenach, bu saldırıların ardından vize politikalarında bir değişiklik olmadığını belirtirken geçen yazdan beri Türklere vizenin kolaylaştığını söyledi.

FRANSA

FRANSA’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Paris’teki Charlie Hebdo saldırılarının ardından Türkiye’de toplumun her kesiminden yüzlerce dayanışma ve destek mesajı aldığını belirterek, “Sosyal ve siyasi yelpazenin her tarafından dayanışma mesajları almak yüreğimi ısıttı. Gördüğüm bu dayanışma beni şaşırttı ve çok mutlu etti” dedi. Domenach, Paris saldırılarının ardından vize politikalarında bir değişiklik olmadığını, geçen yazdan bu yana Türklere vize uygulamasını kolaylaştırdıklarını da savundu. Başkonsolos Domenach, Hürriyet’in sorularını yanıtladı:

Charlie Hebdo saldırısının ardından Türkiye’de de Fransa’yla dayanışma gösterileri oldu. Siz ne tür tepkiler aldınız?
Türkiye’de yüzlerce dayanışma ve destek mesajı aldım. Toplumun her kesiminden çok sayıda kişi ellerinde ‘Ben Charlie’yim’ yazılı kağıtlarla Beyoğlu’ndaki konsolosluğa geldiler ya da dayanışma mesajı gönderdiler. Sosyal ve siyasi yelpazenin her tarafından dayanışma mesajları almak yüreğimi ısıttı. Başbakan Davutoğlu’nun da aralarında bulunduğu yabancı liderlerin Paris’teki yürüyüşe katılması da çok önemliydi. Gördüğüm bu dayanışma beni çok mutlu etti.

OKULLARDA BUNUN İSLAM OLMADIĞINI ANLATIYORUZ

Son gelişmeler Fransa’da İslamofobi’yi tetikleyecek mi sizce?
Bu teröristler bizi İslam’ın bu olduğuna inandırmaya çalıştılar. Oysa Ortadoğu’ya baktığınızda bu terörün bir numaralı kurbanlarının da Müslümanlar olduğunu görüyoruz. Ancak saldırılardan hemen sonra bizi düşürmek istedikleri bu tuzağın farkına vardık ve Fransız yetkililer ‘Biz bu tuzağa düşmeyeceğiz, bu İslam değil’ dediler. Şimdi Fransız okullarında bunun İslam olmadığı ve Müslümanlara karşı en ufak bir tepkinin kabul edilemez olduğu anlatılıyor.

Saldırılardan sonra vize politikanızı sıkılaştırdığınız söyleniyor, vize politikanızda bir değişiklik oldu mu?
Bizim özellikle de Türk vatandaşlarına yönelik vize politikamız Paris’teki saldırılardan sonra değil, önce değişti. Geçen yazdan itibaren Türklere uygulanan vizelerin kolaylaştırılması kararı alındı. Özellikle de iş dünyası, kültürel ilişkiler ve turizm alanında hem verdiğimiz vize süreleri uzadı, hem vizeyi verdiğimiz süre kısaldı hem de reddetme oranımız yüzde 3’e kadar düştü. Şu anda günde ortalama 600 vize veriyoruz. Ancak gerçek şu ki Türkiye’deki vize başvurularının önemli bir bölümünde gerekli belgeler tam olarak bize verilmiyor.

(Not: Konsolosluk yetkilileri, diğer Schengen ülkeleriyle yaptıkları anlaşma gereği daha önceki vize rakamlarını açıklayamayacaklarını söylediler.)

Fransızca-Türkçe aşk sözlüğü hazırlıyoruz

‘Fransızca-Türkçe aşk sözlüğü hazırlıyoruz, sözlükte gündelik hayattan daha çok gençlerin kullandığı aşkla ilgili kelimeler ve Türkçe karşılıkları yer alacak. Facebook sayfamızda ‘Romantik Fransa’ başlığıyla bir dosya açtık, insanları Paris, Provence, Lyon, Nice, Bordeaux, Strasburg gibi Fransa’daki romantik yelere gitmeye çağırıyoruz. Ayrıca sözlükte Fransız aşk şarkıları, aşk romanları ve aşk filmleri bölümleri yer alıyor.’

Büyükbaba Bompard Osmanlı’da diplomattı

Muriel Domenach’ın kocası Olivier Bouquet bir Osmanlı tarihçisi, kocasının büyük büyükbabası Maurice Bompard ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde Fransa’nın İstanbul’daki son büyükelçisiydi. Fransız Başkonsolos Domenach’ın şimdi kocası ve üç çocuğuyla birlikte oturduğu Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda eşinin Osmanlı’daki son Fransa büyükelçisi olan büyükbabasının resmi asılı. Domenach, “İstanbul’a gelmek bizim için bir aile kararıydı. Kocam Olivier Bouquet bir Osmanlı tarihçisi, üniversiteden mezun olduktan sonra İstanbul’a gelip kendi atalarıyla ilgili araştırma yapmak istedi, 1996 ile 2000 arasında İstanbul’da yaşadı ve Osmanlıca öğrendi. Şu anda Başbakanlık arşivlerindeki Osmanlıca belgeler üzerinde çalışıyor, aynı zamanda Galatasaray Üniversitesi’nde Osmanlı tarihi dersi veriyor” diyor. HÜRRİYET

Yorum Yaz