We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ÜYELERİNİN DÜNYA TURİZMİNDEKİ PAYI YÜZDE 17

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ÜYELERİNİN DÜNYA TURİZMİNDEKİ PAYI YÜZDE 17

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

islam

Kalkınma Bakanlığı, İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin turizm görünümüne yönelik yaptığı çalışmada, bu ülkelerin çektiği toplam turistin, dünya turizmindeki payının yüzde 17 olduğunu açıkladı. Gelirlerdeki pay ise yüzde 13 olarak belirtildi. Üye ülkelerin tamamının yıllık turist sayısının 2013 yılı itibariyle 183 milyon kişi olduğu, gelirlerin de 151 milyar dolar seviyesinde bulunduğu kaydedildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi çalışmaları kapsamında hazırlanan raporda, en fazla turist çeken üye ülkelerin sırasıyla Türkiye, Malezya, Suudi Arabistan, Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Endonezya, Tunus, İran ve Kazakistan olduğu vurgulandı. Türkiye’nin 2013 itibariyle turist sayısı 39.8 milyon, ikinci sıradaki Endonezya’nın ise 27.4 milyon kişi olduğu belirtildi. İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye 57 ülkenin toplam aldığı turist sayısı 183 milyon kişi olurken, bu mliktarın 137.1 milyonunu ilk 10 ülke çekti. Bu ülkeler, turizm gelirlerinde de ilk 10 sırayı oluşturdu. Teşkilata üye ülkelerin toplam gelirleri 151 milyar dolar seviyesindeyken, bu tutarın 110.2 milyar dolarını ilk 10 ülke elde etti.

İç turizmin payı giderek düşüyor 
Çalışmada, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin, kendi aralarındaki turist akışına da yer verildi. Teşkilat içindeki turizm hareketlerinin, toplam yurt dışı turistlerin yüzde 32’sini oluşturduğu belirtilen çalışmada, bu kişilerin sayısının da 2013 itibariyle 60.7 milyon kişi olduğu belirtildi. Buna karşılık, iç turizmin toplam turizm içindeki ağırlığının yıllar içinde düşme eğilimi gösterdiği, toplam yurt dışı turist sayısındaki artış hızından daha yavaş bir iç turizmin söz konusu olduğu vurgulandı. Çalışmada, bilişim teknolojileri kullanılarak turizmi artırmaya yönelik bir bilgi bölümü de hazırlandı. Buna göre, son dönemde turizmde gerek tanıtım, gerekse seyahatin planlamasında internetin öneminin arttığı, pazarlama kanalları açısından da internet ve portalların ağırlığının yükseldiği hatırlatılarak, özellikle KOBİ’lere odaklanmış, bilişim teknolojilerini kullanan turizmi geliştirme programları uygulanması önerildi.

Altyapı ve güvenlik başlıca dezavantajlar 
İslam İşbirliği Teşkilatına üye ülkelerin, hem teşkilat dışından, hem de teşkilat içinden turizm hareketlerini geliştirmek için bir dizi politika önerisinin de yer aldığı çalışmada, bu kapsamda; uygun iş ikliminin oluşturulması, altyapının geliştirilmesi, turizm tesis yatırımı, pazarlama ve insan kaynakları başlığı altında geliştirmeler tavsiye edildi.

Teşkilat üyesi devletlerin, doğa, kültür, insan kaynakları, otantiklik- özgünlük, fiyat ve hızlı gelişme yönünden rekabet avantajı bulunduğu belirtilen çalışmada, buna karşılık, altyapı, zayıf turizm faaliyetleri, seyahat güçlükleri, güvenlik, düşük kaliteli hizmet, pazarlama başarısızlıkları, markalaşma ve imaj yatırım zayıflığının da dezavantajları oluşturduğu vurgulandı.

TURİZM

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.