We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İSTANBUL’A 47 BİNİ AŞKIN YENİ YATAK GELİYOR

İSTANBUL’A 47 BİNİ AŞKIN YENİ YATAK GELİYOR

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Yeni yataklarla İstanbul’un konaklamada toplam yatak kapasitesi 233 bin 987’ye ve inşaat maliyeti 5.8 milyar dolara ulaşacak.
 otel
Ağırlıklı olarak İstanbul’daki otelcilerin örgütlü olduğu Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) İstanbul’un yatak kapasitesi ile ilgili bir rapor yayınladı.
 Rapora göre 186 bin yatak kapasitesi bulunan ve inşaat maliyeti 4.5 milyar dolar olan İstanbul otellerine, turizmdeki sıkıntılara rağmen olağanüstü bir hızla yenileri ekleniyor.
Rapora göre, İstanbul’da 106 bin 34’ü Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli, 80 bin 268’i de bakanlık belgesine sahip olmayan toplam 186 bin 302 yatak bulunuyor. Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvik verileri dikkate alınarak hesaplandığında, mevcut 186 bin 302 yatağın inşaat maliyet değeri 4.5 milyar dolar olarak ölçülüyor. Bu hesaplamada, Ekonomi Bakanlığı 2015 yıl sonu ‘Yatırım Teşvik Raporu’ yatak başı maliyet değeri olan 70.4 bin TL baz alınarak yapıldı. Yatırım safhasında bulunan ve her geçen gün devreye giren tesislerdeki 47 bin 685 yatak da eklendiğinde, İstanbul’un konaklamada toplam yatak kapasitesi 233 bin 987’ye ve inşaat maliyeti 5.8 milyar dolara ulaşacak.
Öte yandan raporda, şu anda İstanbul’da 28 milyon kişiye yetecek yatak kapasitesi bulunduğuna işaret edilerek sıkıntıların bu yıldan çok daha az olduğu 2015’te kapasitenin sadece 10.1 milyonun dolduğuna dikkat çekiliyor. Bunun 6.4 milyonunu yabancı turistler oluştururken 2015 yılında her 100 yataktan 65’i boş kaldığı belirtiliyor. Boş kapasitenin sadece oteller açısından yarattığı bir yıllık kayıp 3 milyar doları bulduğu ifade ediliyor.
TÜROB Başkanı Timur Bayındır, aşırı yatak arzının sektörü tehdit eder boyuta ulaştığını söyledi. Bayındır, sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin her yerinde yatırımların talep düzeyine göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Bayındır, Ekonomi Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektör temsilcilerinin de içinde yer aldığı ‘Turizm Yatırım İzleme Kurulu’nu hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
TÜROB Raporunda rakamlarla İstanbul’da konaklama sektörü
– İstanbul’daki 2.353 konaklama tesisinin yüzde 23’ü Bakanlık belgeli, yüzde 77’si ise belediye belgeli ve diğer.
– İstanbul’da 74’ü Avrupa, 18’si Anadolu yakasında olmak üzere toplam 92 adet 5 yıldızlı otel bulunuyor. 5 yıldızlı oteller Şişli ve Beşiktaş’ta yoğunlaşıyor.
– 4 yıldızlı otel yoğunluğu Fatih ve Beyoğlu’nda. 42 adet 4 yıldızlı otelin yer aldığı Fatih ilçesini 39 otel ile Beyoğlu takip ediyor.
– 3 yıldızlı oteller Tarihi Yarımada’da yoğunlaşıyor. 56 otelle en fazla 3 yıldızlı otele sahip olan Fatih’i 15 otel ile Beyoğlu ve 12 otelle Şişli takip ediyor.
– İstanbul’da en fazla 2 yıldızlı otel yine Tarihi Yarımada sınırları içerisinde yer alıyor. Fatih ilçesi sınırlarında bulunan 2 yıldızlı otel sayısı, kentin toplam 2 yıldızlı otel kapasitesinin yüzde 64’üne denk geliyor. 2 yıldızlı otel yatırımlarına ilgi yok denecek kadar az.
– 21 butik otelin 19’u Avrupa, 2’si Anadolu yakasında.. 8 butik otelin yer aldığı Fatih’i 6 otel ile Beyoğlu takip ediyor. Yatırımda olan 10  butik otelden 5’i Beyoğlu’nda, 4’ü Şişli’de 1’i de Büyükçekmece’de.
– Özel belgeli oteller ağırlıklı olarak Tarihi Yarımada ve Beyoğlu sınırları içinde yer alıyor.
-1 yıldızlı otel genel kapasite içinde yok denecek kadar az. 1 yıldız ve pansiyon kategorisinde kayıt altında olan bir yatırım bulunmuyor.
– İstanbul’da 3 tane de apart otel, 4 pansiyon, 2 hostel var. İstanbul’un tek moteli ise Silivri’de.

Yorum Yaz

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.