We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel PEGASUS 2016 YILI HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

PEGASUS 2016 YILI HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Pegasus, 2016’ta yüzde 16 büyümeyi hedefliyor

 Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane, 2016’ın ilk 3 ayında bir önceki yıla göre satış gelirlerini yüzde 19, yolcu sayısını da yüzde 18.6 arttıran Pegasus’un yeni hedeflerini anlattı. Nane, Pegasus’un yalnızca bir havayolu şirketi değil, “Yeni Nesil Seyahat” markası olacağını açıkladı.

Şubat ayında Sabancı Holding bünyesindeki CarrefourSA Genel Müdürlüğü’nden ayrılarak Esas Holding bünyesindeki Pegasus Hava Yolları Genel Müdürlüğü’ne geçenMehmet Nane, Pegasus’un hedeflerini anlattı. Kısa süre içinde havacılık sektörüne hakim olmak için eğitimler aldığını söyleyen Nane, Pegasus’u 3 kelimeyle “Pegasus eşittir özgürlük” diyerek özetliyor. Sivil havacılık alanında yaşanan değişimi en iyi değerlendiren şirketin Pegasus olduğunu söyleyen Nane, “Havacılık sektöründe Pegasus öncesi standart ve fiks bir hayat sürülürken yolcular kullanmadıkları hizmetlere para ödememeye başladılar. Tercih etmek en büyük özgürlüktür, biz de bunun devamını getireceğiz” dedi.

100 LİRA ALTINDA
Nane, Pegasus’un Esas Holding bünyesine girmesinden sonra yaşanan döneme ait bazı verileri de paylaştı. Bu verilere göre 2006’dan bu yana Pegasus’la uçan her 100 yolcudan 69’u 100 liranın, yüzde 26’sı ise 50 liranın altında uçtu. Düşük ücretli havacılık modelinde yeni bir döneme geçme aşamasında olan Pegasus, dijital ve mobil alanda da atılımlarına hız verecek. Nane, Pegasus yolcularının yüzde 63’ünün biletini internet sitesinden aldığını, mobil satışların da hızla arttığını söyledi. Nane, Pegasus’un artık yalnızca bir havayolu şirketi değil bir seyahat markası olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini aktardı. Pegasus bir süredir yolcularına gidecekleri adreslerdeki oteller ve ulaşım konusunda da hizmet veriyor. Mehmet Nane, bu hizmetlerin bundan sonra artacağını ve Pegasus’un A’dan Z’ye seyahat ve tatil planı yapmaya olanak sağlayan bir şirket haline geleceğini açıkladı. Pegasus bu yeni açılımına “Yeni Nesil Seyahat” diyor. Ve bu açılımla yalnızca uçuşu değil, tüm seyahat planlarını kapsamaya hazırlanıyor.

GELECEĞE HAZIRIZ
Pegasus’un 2012’de Türk Sivil Havacılık tarihinin en büyük siparişi olan 100 uçaklık (25 adet ilave uçak opsiyonu ile birlikte) Airbus Neo siparişi verdi. Buna ek olarak da geçtiğimiz ay 5 yeni Boeing 737-800 alımı için sipariş anlaşması yaptı. Nane, bu konuda da açıklamalar yaptı ve siparişin ilk teslimatının temmuz ayında olacağını söyledi. Pegasus, Airbus A320 ve A321 serisi uçakların NEO modellerinin yeni nesil CFM motorlarıyla dünyada ilk kullanıcısı da olacak. CFM motorlu uçakların yakıt tasarrufu açısından çok önemli bir yatırım olduğunu da anlatan Nane, “CFM motorlu uçakla deneme uçuşu yaptık, bu yeni nesil CFM motorlarıyla sağlanan yakıt tasarrufunu bizzat gördüm” dedi.

3 AY İYİ GEÇTİ
2016’nın ilk aylarında yaşanan terör olayları nedeniyle turizm sektörü büyük sıkıntı içine girerken Pegasus’un 2016 yılının ilk 3 ayında satış gelirlerini bir önceki yıla göre yüzde 19 artırarak 691 milyon lira ciro yaptığını aktaran Nane, yine aynı dönemde Pegasus’un yolcu sayısının da yüzde 18.6 arttığını ve 5.86 milyon yolcuya ulaştığını söyledi. Mehmet Nane, finansal sonuçlarla ilgili olarak, “Pegasus olarak sektörün mevsimsel olarak en düşük sezonu olan ilk üç aylık dönemde uyguladığımız stratejilerle uçak kullanım oranlarımızı artırdık ve yan gelirlerimizin toplam gelirlerimiz içindeki paylarını artırdık. Önümüzdeki dönemle ilgili stratejik iş planımız da hazır. Tüm ekiplerimiz yoğun geçecek yaz döneminde misafirlerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini artırmak üzere hazırlıklarını tamamladılar” dedi.
Nane, havacılık sektöründe 2016 yılı içinde yüzde 8 büyüme beklendiğini, Pegasus’un ise sektörünün büyümesinin 2 katı oranda, yüzde 16 büyümeyi hedeflediğini söyledi.

YAN GELİR CİROSU YÜZDE 38 ARTTI

Pegasus’un kurulduğundan beri sektör büyümesinin üzerinde büyüdüğünü de söyleyen Nane, şu bilgileri verdi:
Son 6 yıldır toplamda ortalama yüzde 14 büyüdük. Pegasus 2015 yılında ise yüzde 34 büyüdü. 2016 yılının ilk üç ayında toplam 38 bin 249 uçuş gerçekleştirdi. Yılın ilk üç ayında misafir sayısını iç hatlarda yüzde 21.5 artışla 3.48 milyona; dış hatlarda ise yüzde 13.7 artışla 1.88 milyona yükseltti. Pegasus’un pazar payı iç hatlarda yüzde 30.2’ye, dış hatlarda ise yüzde 13.4’e yükseldi. Pegasus, 2016 yılının ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre kişi başına elde ettiği yan gelirlerde Türk Lirası bazında yüzde 16’lık; toplam yan gelir cirosunda ise yüzde 38’lik artış elde etti. Pegasus, ilk üç ayda arz edilen koltuk km başına maliyetlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaltarak 3.82 Euro’ya indirdi. 2015 yılında 22.6 milyon yolcu taşıdık, bunun 8.5’u yurtdışına taşınan yolcular.Yurtiçinde yüzde 28.3’lük pazar payımız, yurtdışında da yüzde 10 pazar payımız var.”

ANTALYA’DAN 18 NOKTAYA

Son dönemde Gabala ve Umman’a uçuş başlatan Pegasus, yeni lokasyonlara da uçuş yapmak için başvurular yapıyor. Antalya, Ankara, İzmir’den direkt uçuş yapmak istiyen Pegasus sadece Antalya’dan yurtdışında 18 noktaya uçuş yapmak için Sivil Havacılık’a başvurdu. Nane, “İzinler gelirse biz hazırız. Ortadoğu ve Kuzey ülkelere uçuş yapmak için başvurduk. Karşılıklı hatların müsait olması halinde uçuşların açılması mümkün oluyor. Biz iyi araştırıp başvurularımızı yaptık. Antalya’dan direkt Norveç ve Danimarka’ya, Kuveyt, Bahreyn’e uçabiliriz” dedi.

3’ÜNCÜ HAVALİMANI’NA DA GİRERİZ

PEGASUS İz-Air iştiraki uçuşları dışında tüm uçuşlarını Sabiha Gökçen’den yapıyor. Günde 4 ya da 5 uçuşunu ise Atatürk Havalimanı’ndan yapıyor. Yeni havalimanına ancak 3’üncü pistler planlamaya alındığında girebileceklerini söyleyen Nane, “3’üncü Havalimanı’na da gireriz. Biz şartlara bakacağız. Bize bir büyüme imkanı sağlayacaksa gireriz. İstanbul çok büyüdü. Bizim de çok transit yolcumuz var. Ancak yeni havalimanı açıldığında ilk etapta Atatürk Havaalanı’nın yoğunluğunu alacak, diğer pistler 2020’den sonra devreye girebilecek. Biz de o zamanki şartlara bakacağız” dedi.

RÖTARIN YÜZDE 5’İ BİZDEN KAYNAKLANIYOR

En çok şikayet konusunun rötar olmasının hatırlatılması üzerine de Nane, “Şirketten kaynaklanan rötar oranımız yüzde 5. Hem de en yüksek sezonda bu oran. Bunlar da misafirlerin geç gelmesi ve teknik bakımdan kaynaklanıyor. Diğer rötarlar bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklanıyor. Sabiha Gökçen’de tek pist var. Aynı anda bir uçak inip bir uçak kalkamıyor. 2003’ten sonra Türk Havacılık sektörü çok hızlı büyüdü ancak alt yapı geride kaldı” dedi.

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNE KATKI YAPTI

Mehmet Nane, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın vizyonunun Türkiye’deki havacılık sektörünün büyümesini sağladığını söyledi. Yüksek vergilerin indirilmesinin Türkiye’deki seyahat özgürlüğüne büyük katkı yaptığını düşündüğünü anlatan Nane, “Van’dan İstanbul’a uçuş yurtdışı uçuşu gibi. Otobüsle saatlerce, günlerce gidilecek yollara uçakla gitmek bir özgürlüktür. Bunu da en iyi değerlendiren şirket Pegausus’tur” dedi. Elif ERGU/ Hürriyet

Yorum Yaz