We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Gündem Rus otelleri 1 ay içinde KDV’yi iptal edecek

Rus otelleri 1 ay içinde KDV’yi iptal edecek

Rusya’da oteller ve diğer konaklama tesisleri için KDV oranı sıfırlandı. 26 Mart’ta Rusya Federasyonu Başkanı tarafından imzalanan ilgili yasanın normları bir ay içinde yürürlüğe girecek. Rostourism, yeni ve faal tesisler için yasanın detaylarını açıkladı.

Ator bültenine göre 26 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı, Rus ekonomisini desteklemek için kriz karşıtı vergi önlemleri yasasını imzaladı (26 Mart 2022 tarih ve 67-FZ sayılı Federal Yasa). Rus hükümeti tarafından başlatılan belgede, Rostourism’in otel işletmelerine yönelik vergi teşvikleri için önerdiği bir önlem de yer alıyor.

Kanun, özellikle oteller ve diğer konaklama tesislerindeki hizmetler için sıfır KDV oranı getirmektedir (Madde 2, paragraf 18-19). Yeni norm, yasanın yayınlanmasından bir ay sonra (yani 26 Nisan 2022) yürürlüğe girecek, ancak bir sonraki KDV vergi döneminin 1. gününden daha erken olmayacak.

“Bu karar sayesinde, hem ilgili faaliyetler de dahil olmak üzere yeni veya yenilenmiş tesisler hem de halihazırda mevcut otel işletmeleri için oranın sıfırlanması önemlidir. Halihazırda faaliyette olan oteller için sıfır KDV oranı 30 Haziran 2027’ye (yani beş yıl) kadar geçerli olacak. Federal Turizm Ajansı, yeni tesisler ve tadilattan geçen tesisler için sıfır KDV oranı devreye alma tarihinden itibaren beş yıl süreyle geçerli olacak ”dedi.

Sıfır KDV oranı için ödemesiz dönem, uzman tahminlerine göre, otel işletmesinin operasyonel başabaş noktasına ulaşabileceği ilk beş yıl içinde olduğundan, beş yıllık bir dönem için tanımlanmıştır.

Turizm departmanı başkanına göre, bu karar, ulusal turizm projesinin önlemleriyle birlikte turizm endüstrisini daha rekabetçi hale getirecek, yeni yatırımcılar çekecek ve Rus turizminin temel sorunlarından birini çözecek – modern yüksek turizmin akut sıkıntısı -kaliteli oteller.

Zarina Doğuzova, ayrıca tedbirin otel endüstrisinde pazardaki rahat bir fiyat-kalite oranının korunmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Rosturizm, yeni destek önleminin önemini vurgulamaktadır. Şimdi Rusya, turizm ve konaklama endüstrisi için dünyadaki en yüksek KDV oranlarından birine sahip – %20. Aynı zamanda otel işletmelerinde katma değerin %100’ü doğrudan kuruluşta oluşmakta, dolayısıyla KDV ödemenin üzerindeki vergi yükü aslında bir ciro vergisi haline gelmektedir. Bu nedenle vergi yükü, gelirin %30’unu aşarken, turizm endüstrisindeki norm %10,5’ten azdır.

“Böyle bir vergi yükü, otel endüstrisini ekonominin diğer sektörlerine kıyasla rekabet edemez hale getirdi ve yatırımcılar için yeterince çekici olmadı. Karşılaştırma için, son 10 yılda turizmin GSYİH’ye önemli katkı sağladığı ülkeler, otel işletmesi için KDV oranlarını önemli ölçüde düşürdü veya tamamen sıfırladı ”diyor Rostourism, dünya deneyimini örnek olarak vererek.

Bu nedenle, oteller için sıfır KDV oranı İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur ve diğer birçok ülkede geçerlidir. Çin’de oteller için KDV oranı %9, AB ülkelerinde – ortalama %7-8, Tayland’da – %7.

Rostourism’e göre, oteller için KDV oranının sıfırlanması veya düşürülmesi bu ülkelerin turizmdeki yatırım faaliyetlerini önemli ölçüde yoğunlaştırmasına izin verdi. Bunun sonucunda turizm işletmesinin geliri artmış, yeni işler ortaya çıkmış ve bunun sonucunda turizm sektöründen vergi tahsilatı artmıştır. Yani, böyle bir destek önlemi ekonomi üzerinde çoğaltıcı bir etkiye sahipti.

Yorum Yaz