We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler Cengiz Topçu: İskandinav Pazarında Yüzde 20 Artış Umut Verici

Cengiz Topçu: İskandinav Pazarında Yüzde 20 Artış Umut Verici

Cengiz Topçu: İskandinav Pazarında Yüzde 20 Artış Umut Verici

Cengiz Topçu, Exotic Tourism’de  ağırlıklı incoming ve golf grupları ile devam ediyor.  Biz de uzun yıllardır çalıştığı İskandinav ve Fin pazarını Cengiz Topçu’dan dinledik.

GM DERGİ ÖZEL HABER– Sabriye Çay

İlk olarak İskandinav ve Fin pazarlarını son 5 yıllık dönemde incelediğimizde nasıl bir tablo karşımıza çıkıyor?

Özellikle 2014 yılına kadar sürekli yükselişte olan İskandinav pazarı 2015 yılında yaşanan olaylar ve takiben 2016 yılında yaşanan Rusya krizinin ardından diğer pazarlarda olduğu gibi tabiri caizse dip yapmıştır. Bu iki yılın belirsizliğinde 2017 ile ilgili tereddütlerini gideremeyen tur operatörleri uçak planlamalarında risk almamış ve bu yılda az bir yükselişle kapanmıştır. 2018 yılında arzu edilen kadar olmasa da  yukarı doğru bir artış yaşanmış ve bu 2019 planlamalarını olumlu etkilemiştir. Bu sene ilk altı aylık verilere baktığımızda ortalama İskandinav artışı %20 ‘ler civarında olacaktır. Özelikle Antalya bölgesine baktığımızda yıllara göre İskandinavların ülke ülke durumu aşağıdaki gibidir.

( ilk altı aylık)           2014                 2015           2016           2017         2018        2019

İsveç                         149.052            134.463     64.061       33.744      57.093     75.610

Danimarka               87.819              68.459       56.184       42.885      54.361      57.308

Norveç                      92.009               73.096       41.256       20.579      28.166      48.744

Finlandiya                58.733                58.101       33.345       14.479      22.343      24.656

Bu pazarda son birkaç senedir özellikle dikkati çeken nokta yerleşik yabancıların Alanya’da sayısal olarak da fazla olması sebebiyle Norveç’ten SAS haftada bir kez ve Finlandiya dan FİNNAİR ile haftada iki kez olmak üzere kış boyu uçuş koymalarıdır.Bu 2019-20 kış aylarında da devam edecektir. Özellikle Helsinki’den direk uçuş imkanı bulan Finlandiyalı golfçüler havalarında çok uygun olması sebebiyle grup sayılarını arttırmışlar ve tüm kış boyunca Gazipaşa’dan Belek bölgesine gelmeye başlamışlardır..

Bu pazarların gelişimi için acil yapılması gerekenleri sıralamanızı istesek?

Bu pazarda özellikle İsveç ve Norveç’te yaşanan sorun uçuşların yetersizliği ve genel olarak kuzey ülkelerinde Türkiye algısının henüz istenilen düzeye ulaştırılamaması.. Özellikle insan hakları gibi kavramlarda hassasiyetleri yüksek olan bu ülkelerde bunu gidermenin ana yolu mümkün olduğu kadar daha çok yeni misafir ağırlamaktan geçiyor. 2019 yılının misafir profiline baktığımızda daha önce ülkemizde tatil deneyimi yaşamamış misafirlerinde yavaş da olsa artmaya başladığını görüyoruz. Bu da önümüzdeki yıllardaki umudumuzu canlı tutuyor. Özellikle bu ülkelerdeki ülkemizi temsil eden kamu görevlilerine ve yaşayanlara önemli görevler düşüyor. Sosyal medyanın kullanım oranının yüksek olduğu bu ülkelerde bu alanda da aktif olmamız geri dönüşü hızlandıracaktır.

 

Oda Konforu Bu Pazar İçin Önemli

Bu iki pazarın turist profilinin tatil anlayışı nedir? Yıllara göre nasıl bir değişim göstermiştir?

İskandinav misafir gittikleri yörenin insanıyla iç içe bir tatili benimsemektedir. Bu nedenle otellerde kalış şekli ne olursa olsun dışarıya çıkan, alışveriş yapan, restaurantlar da hizmet alan ve şehri gezmeyi seven yapısıyla ekonomiye olan katkıları da yüksektir. Şehir içindeki otelleri tercih etme sebepleri de bu yüzdendir. Son yıllarda şehir içlerinde kalma ısrarlarını sürdürmelerinin yanı sıra kaldıkları tesislerde de seçici davranmaya başlamışlardır. Bu nedenle özellikle oda konforu otel seçimlerinde önemli rol oynamakta olup bu anlamda yenilenmeye ihtiyaç duyan tesislerin bu çalışmalarını en kısa zamanda yapmaları gerekmektedir.

Çevreye Hasasiyetleri Artmakta

Ayrıca son yıllarda kuzey ülke vatandaşlarında çevreye ve hayvanlara olan hassasiyet artmakta olup bu hem destinasyon seçimlerinde hem de konaklama tesisi seçimlerinde önemli rol oynamaktadır. Hatta hayvanların kullanıldığı şovları veya onlardan doğal olmayan yollarla yararlanılan tur organizasyonlarına katılmamayı tercih ederken mutfak kültürleri de buna paralel olarak değişmektedir. Her geçen gün hayvansal gıdaları hiçbir şekilde kullanmayanların sayılarında artış görünmektedir. Hatta özellikle İsveç’te son iki yıldır popüler olan ve turizm hareketliliğinin gidilen yerdeki hem doğaya hem de kültürel dokuya zarar verdiği düşüncesi taraftar bulmaya başlamış. Hatırı sayılır rakamlara ulaşan insanlar tatillerini kendi ülkelerinde geçirmeyi tercih etmeye başlamışlardır..

Yorum Yaz