We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler İşte Pegasus Kazasının ‘Ön Raporu’

İşte Pegasus Kazasının ‘Ön Raporu’

İşte Pegasus Kazasının ‘Ön Raporu’

Pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne neden olan Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçak kazası ile ilgili ön rapor açıklandı.

Hürriyet Yazarı Cebeci Yazdı: Yardımcı Pilot Anlamadı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaşım Emniyeti İnceleme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan araştırma ve inceleme sonucu hazırlanan ön rapor savcılığa ulaştı.

Raporda, uçağın periyodik bakımlarının yapıldığı ve uçuşa elverişli olduğu belirtildi.  Uçağın iniş ağırlığının maksimum iniş ağırlık limitini aşmadığı, yakıt planlamasının da uçuş için uygun olduğu belirlendi.

5 Şubat 2020 tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne, 180 kişinin yaralanmasına neden uçak kazasına ilişkin soruşturma devam ediyor.

“Bilgiler Türkçe Olarak Verdi”

Raporda;

Uçağın havalimanına iniş yaptığı sırada tutunamayarak pistten çıktığı ve kazaya uğradığı açıklandı. Uçuş için hazırlanmış ‘Operasyonel Uçuş Planı’nın kaptan pilot tarafından imzalandığı anlatıldı. Telsiz görüşmesinde, kulenin pilotlara önceki iki trafiğin pas geçtiğini ve trafiklerden bir tanesinin 600 feet altında 37 knot arka rüzgâr rapor ettiği bilgisini Türkçe verdiği bildirildi. Yardımcı pilotun Hollanda vatandaşı olması ve Türkçe bilmediği için bu bilgiyi anlamadığı söylendi. Son telsiz görüşmesinde ise, İngilizce olarak 270 dereceden 22 knot rüzgâr bilgisi ve iniş serbest bilgisinin verildiği açıklandı.

“İniş, Uçuşa Uygun Gerçekleştirildi”

Ses kayıtlarına göre inişten yaklaşık 6 dk önce uçağa yıldırım isabet ettiği söylendi. Uçakta herhangi bir sorun olma ihtimaline karşı pilotlardaki stresin arttığı ve bir an önce iniş yapılmak istendiği anlatıldı. İzmir-İstanbul uçuşu için kule ile gerekli temasların yapıldığı ve müsaadesinin alındığı vurgulandı. İniş sırasında alçalış hattında sapmalar görüldüğü fakat uygun şekilde inişin gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

“Uçağın Ana İniş Takımları Koptu”

Uçağın pist içerisinde duramadığı anlatılarak pist başından geçerek önce ILS antenlerine daha sonra nöbetçi kulübesine çarptığı, daha sonra 30 metre derinlikteki alana düştüğü açıklandı.

Uçak, havalimanını çevreleyen beton duvara ve tel örgülere çarparak gövdesi üçe bölündü.

Motorlar, ana iniş takımları ile kanatlardan bazı parçalar koptu.

Hasarın ‘tam hasar’ seviyesinde olduğu, kopan sol motor tarafında bir duman ve sağ motor tarafında küçük çaplı bir yangın çıktığı söylendi. Havanın yağışlı olmasıyla yangının kendiliğinden söndüğü belirtildi.

“Uçağın Periyodik Bakımları Yapıldı”

Raporda;

Uçağın periyodik bakımlarının yapıldığı,

Uçağa ait bakım belgelerinin incelenmesinde açık veya bekleyen bakımın bulunmadığı,

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ‘Uçuşa Elverişlilik Sertifikası’ verdiği,

Uçağın iniş ağırlığının maksimum iniş ağırlık limitini aşmadığı,

Yakıt planlamasının da uçuş için uygun olduğu belirtildi.

 

GM Dergisi’nin Diğer Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız!

Yorum Yaz