We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İNGİLTERE’NİN AB’DEN AYRILMA KARARINA ÜLKELERDEN TEPKİLER

İNGİLTERE’NİN AB’DEN AYRILMA KARARINA ÜLKELERDEN TEPKİLER

İngiliz halkının yüzde 52 ile AB’den ayrılma kararına Avrupa’dan ilk tepki veren ülke Almanya oldu.

İngiltere’de dün yapılan referandum sonuçları açıklandı. Halkın yüzde 52’si Avrupa’dan ayrılmak için oy verince, İngiltere’nin AB‘den ayrılması kesinleşti.
İngiltere'nin AB'den ayrılma kararına ülkelerden tepkiler

İLK TEPKİ ALMANYA’DAN

İngiliz halkının bu kararına ilk tepki Almanya‘dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Twitter hesabı üzerinden ‘Avrupa için üzücü bir gün’ ifadelerini kullandı.

Steinmeier, “İngiltere’den gelen haberler, gerçekten ayrılığı doğruluyor. Hem Avrupa hem İngiltere için üzücü bir gün” dedi.

Merkel ise konu ile ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

ABD

Beyaz Saray, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın, İngiltere Başbakanı David Cameron’la konuşacağını duyurdu.

ABD’de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump, Brexit’le ilgili yaptığı değerlendirmede İngiltere için, ‘ülkelerinin kontrolünü geri aldılar” dedi.

Trump, “Dünyanın her yerinde insanlar kızgın. Sınırlar yüzünden, ülkelerine gelen insanlar yüzünden kızgın. Kimse bu kişilerin kim olduğunu bile bilmiyor” diye konuştu.

Referandumdan önce Trump, İngiltere’nin AB’den ayrılmasını desteklediğini söylüyordu.

POLONYA: KÖTÜ HABER

Polonya Dışişleri Bakanı da Brexit kararının “Avrupa için kötü haber” olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, AB konseptinin değişmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu belirtti.

FRANSA: ÜZÜCÜ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ‘Birleşik Krallık için üzücü’ diye yorumladığı kararın ardından Avrupa’nın devam edeceğini ancak halkının güvenini kazanması gerektiğini söyledi.

FİNLANDİYA: LÜTFEN KÖTÜ BİR RÜYA OLDUĞUNU SÖYLEYİN

Eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararını ‘kötü bir kabus’ olarak yorumladı: “Lütfen hala uyuduğumu ve bunun sadece kötü bir kabus olduğunu söyleyin.”

İSKOÇYA: BİZ AB’NİN BİZ PARÇASIYIZ

Referandum kampanyasında birçok defa, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılığının İskoçya’da yeni bir bağımsızlık referandumunu tetikleyebileceği uyarısında bulunan İskoç Ulusal Partisinin (SNP) lideri ve İskoç bölgesi Başbakanı Nicola Sturgeon, “İskoç halkının kendi geleceklerini AB’nin bir parçası olarak gördüklerini” söyledi.

İskoçya Kültür, Avrupa ve Dış İlişkiler Kabine Bakanı Fiona Hyslop da “Kararların sonuçları olur. Birleşik Krallık da İskoç halkının çıkarlarına karşı bir karar aldı. Bunun sonuçları olacak” dedi.

RUSYA

Kremlin sözcüsü, AB’nin büyük ekonomik bir güç olarak kalmasını istediğini söyledi.

Brexit’le ilgili değerlendirmede bulunan sözcü, “Umarız Birleşik Krallık, Rusya’yla daha iyi ilişkilere ihtiyacı olacağını anlamıştır” dedi.

İngiltere’deki AB referandumundan çıkan ayrılık kararını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Bu, İngiltere halkının kendi iç meselesi” dedi.

Lavrov İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’ın ‘referandum sonucunun Rusya’yı sevindirdiği’ yönündeki açıklaması sorulunca da, “Ben tıp eğitimi almadım. Bu nedenle tıbbi vakalarla ilgili yorum yapamam” yanıtını verdi.

ÇEK CUMHURİYETİ

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB’nin hızlıca değişiklik yapması gerektiğini söyledi.

Yorum Yaz