89
Rusları yurt dışı tatil planından vazgeçiren iki neden
Reuters ve Euronews, sokaktaki Ruslarla konuşarak değişen yurt dışı tatil programlarını ve nedenlerini araştırdı: “Ruslar, artan fiyatlar ve Rus karşıtlığı nedeniyle yurt dışı tatil planlarından vazgeçiyor.”
Habere göre Andrey, ailece planladıklarını tatil programını değişterenlerden biri. Temmuz ayında eşi ve iki çocuğuyla Türkiye’nin Akdeniz kıyısında tatil yapmayı planlayan Andrey, Ukrayna’daki çatışmaların etkisinden kaçınmaya çalışarak Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Anapa’ya gidebilmeyi umuyor.
Haber şöyle:
“Rusların en gözde tatil yerlerinden Türkiye için tur fiyatları Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana fırladı. Rusya’da düzenlenen Mastercard ve Visa kredi kartlarının yurt dışında kullanımı durduruldu. Batılı ülkellerin yaptırımları sıradan Rus halkının gündelik hayatını zorlaştırmaya başladı.
Öte yandan Rus havayollarının kiralama sözleşmelerinin sona erdirilmesi ve birçok ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatması sebebiyle uçuş sayıları da azaldı.
Andrey, bir numaralı sorunun uçak biletleri olduğunu söylüyor. 35 yaşındaki Moskovalı iletişim teknolojileri uzmanı “Şimdi Karadeniz’in yosunları arasında yüzebilmek için hazırlık yapıyorum” diyor.
Anapa, Rusların yaklaşık iki aydır bombaladığı Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna’nın Mariupol kentinin yaklaşık 240 kilometre güneyinde.
Tedbir nedeniyle bölgeye uçuş yasağı uygulanıyor. Moskova’dan bu bölgeye trenle ulaşmak ise yaklaşık 24 saat sürüyor. Andrey konaklama dahil bu yolculuğun Türkiye’deki bir tatil için harcamaya hazır oldukları paranın yarısından fazlaya mal olacağını belirtiyor.
Ruslar için Avrupa’ya gitmek ise doğrudan uçuşların kaldırılması sebebiyle neredeyse imkansız. Almanya’ya 2,5 saatlik bir uçuş, İstanbul üzerinden 20 saatlik bir destana dönüşebilir.
Tabii buna vize sorunlarını da eklemek gerek. Rusya Dışişleri bakanlığı’ndan 13 Mayıs’ta yapılan bir açıklamada Rus vatandaşlarına İngiltere’ye seyahat ermemeleri tavsiyesinde bulunarak vize almanın “neredeyse imkansız” olduğu beliritildi.
Tur operatörleri Maldivler, Sri Lanka, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi daha pahalı ve uzak yerlere doğrudan seyahat imkanı bulunduğunu kaydediyor, ancak mali gücü olmayan Ruslar ülke içindeki daha az egzotik yerlerde paket tatil arayışında.
Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Ukrayna’daki çatışma bölgesine çok yakın. Karadeniz kıyısında Rusların desteğiyle tek taraflı bağımsızlık ilan eden Gürcistan’a bağlı Abhazya, Rusların müttefikleri Ermenistan, Azerbaycan, Belarus ve Orta Asya ülkeleri de seyahat için düşünülen diğer bölgeler.
Rus tur operatörleri birliği yardımcısı Artur Muradyan şirketlerin gelirlerinin yüzde 30 ila 80’ini kaybettiğini vurguluyor.
Reuters’a yaptığı açıklamada yolcu gemisi ve Avrupa’ya yönelik hizmet sunan şirketlerin durumlarının daha da kötü olduğunu belirten Muradyan, durumun yaz aylarında iyileşeceğine dair bir sebep göremediklerini ifade ediyor.
Moskova’da küçük bir seyahat frirması sahibi Natalia Boldyreva ise turistlerin şirketlerin batma tehlikesine karşı duyduğu güvensizliği dile getiriyor. Boldyreva ayrıca müşterilerinin yurt dışında Ruslara yönelik olumsuz hislerden de endişe duyduklarının altını çiziyor.
68 yaşındaki Tatiana Astrakhantseva bu kişilerden biri. Antalya’nın Kemer beldesine nişanlısı ile birlikte balayına gelmeyi planlayan Astrakhantseva, daha önce defalarca bu beldede tatil yaptığını belirtiyor.
Türkiye’deki otellerde kalan Ruslar ve Ukraynalılar arasında yaşanan gerilimi kastederek tur acentalarının Ruslara karşı hislerin çok iyi olmadığına, özellikle etnik tartışmalar sonucu insanların mutsuz döndüğüne dair uyarı yaptığını dile getiren Astrakhantseva “Tatilimizi bozmak istemedik, bu nedenle tohumlar aldık, kendi yetiştirdiğimiz meyve ve sebzeleri yiyeceğiz. Yine de Kırım’a bir kaç haftalığına arabayla seyahat ederek gençlik günlerimizi hatırlamayı planlıyoruz” sözleriyle planlarını aktardı.
Rus televizyon ve basın kuruluşları da Rusların yurt dışında düşmanlıkla karşılandığını ifade ediyor. Son dönemde ise bu uyarılara enflasyonun etkisiyle yükselen fiyatlar ve Rusofobi yani Rus korkusunun da eklendiği belirtiliyor.