We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel ANTALYA’NIN SİMGESİ FALEZLERDE NELER OLUYOR ?

ANTALYA’NIN SİMGESİ FALEZLERDE NELER OLUYOR ?

Antalya’nın simgesi falezlerin rant baskısı ile sürekli tahrip edildiği, oldu bitti ile yapılanlara hiçbir kurumun karşı duramadığı ve yasaların uygulanmadığı ileri sürüldü.

FALEZ

Antalya’nın en önemli doğal sembollerinin başında gelen ve şehrin simgelerinden biri olan falezlerdeki başıboş görüntü düşündürüyor. Yıldız Teknik Ünivetsitesi’nin Konserve Koyu hakkında hazırladığı geoteknik raporda, ‘dalgalardan bile korunmalı’ diye vurgulanan falezlerde yer alan kaçak yapılar, falezlerdeki kaderine terk edilmiş durumunu gösteriyor. Korunmak bir yana denizden getirilen iş makineleri ile kayalıkları dümdüz edilen ve üzeri betonla kaplanan falezlerin bu hali “Antalya’nın sahibi yok” dedirtiyor.

SON ÖRNEK BAMBUS OLDU

Sabah’tan Talat Öztuzsuz’un haberine göre, falezlerde yaşanan son kötü örnek ise sosyete plajı olarak bilinen Bambus’ta yaşandı. Muratpaşa Belediyesi’nin plajda süren inşaat çalışmalarını durdurmak ve ruhsatsız yapıları yıkmak için karar almasına ve Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan ‘falezlere zarar vermeyecek şekilde yıkım işlemi yapılabilir’ izni almasına karşın yıkım işlemi yargıya takıldı.

Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi ‘firma adına telafisi güç zararların doğabileceği’ gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karar sonrası bölgeye beton döküldü ve bu kez de doğada telafisi mümkün olmayan zarar meydana geldi. Konuyla ilgili son sıcak gelişme ise A Platformu (Antalya Burdur, Isparta Denizli Kaş) Sözcüsü Hediye Gündüz’ün falezler üzerinde betonlaşmaya göz yumulduğu iddiasıyla, Antalya 1. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması oldu.

ECRİMİSİL KİRA OLDU

Falezlerde yaşanan bu kaderine terk edilmişliğin en büyük nedenlerinden biri de ecrimisil cezalarının yetersiz kalması. Ecrimisil ödenmesinin ardından işgalin tahliyesi zorunluluğu kuralı uygulanmayınca, ecrimisil adeta kira halini aldı. Bu durum rakamlara da yansıdı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 2015 yılında Kaleiçi ve Karpuzkaldıran Askeri Kamp arasındaki bölgede kıyı kenar çizgisi altında kalan 16 işgal tespit etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, toplam 1 milyon 499 bin 604 TL ecrimisil bedeli tahakkuk ettirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Ecrimisil İşlemlerinin Uygulanması konulu genelgesinde net hükümler bulunmasına karşın, ecrimisil tahsil edilen işgallerde tahliye yapılmadı. İşgaller artarak devam etti.

Yorum Yaz