We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel CHP’NİN TURİZME YÖNELİK MİNİ ÖNERİ PAKETİNDE NELER VAR?

CHP’NİN TURİZME YÖNELİK MİNİ ÖNERİ PAKETİNDE NELER VAR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turizmde yaşanan kaybı değerlendirerek öneri paketi hazırladı.

 CHP'den turizm için mini öneri paketi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, AKP’nin iç ve dış politikadaki hataları nedeniyle turizmde iki yönlü kayıp ortaya çıktığını, fiyatlardaki düşüşe rağmen, yabancı turist sayısında da 8 ayda 8,1 milyonluk kayıp yaşandığını belirtti.

Budak, yaptığı yazılı açıklamada turizmde Ocak-Ağustos dönemi 8 aylık verileri değerlendirdi. Türkiye genelinde geçen yıla göre yüzde 31,8’lik bir gerilemenin ortaya çıktığını, 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde 25,5 milyon turist geldiğini, bu yıl ise gelen yabancı turist sayısının 17,4 milyonda kaldığına dikkat çeken Budak, “Turizmde 8 ayda 8.1 milyon turist kaybı ortaya çıktı. Kişi başı harcamalarda geçen yıla göre yüzde 9,5 düzeyinde azalma olmasına, yani daha ucuz hizmet almalarına rağmen Türkiye böylesine büyük bir kaybı yaşıyor. Yılsonuna kadar bu kayıp daha da büyüyecek” ifadelerini kullandı.

Turist kaybının Rusya’dan yüzde 87,9 olarak gerçekleştiğini kaydeden Budak, Rusya ile birlikte başta Almanya olmak üzere gelişmiş ülkelerin tamamında Türkiye’nin kayıp yaşadığına dikkat çekti. Budak, “Geçen yıl Ocak-Ağustos döneminde Rusya’dan 2,8 milyon turist gelirken, bu yıl sadece 336 bin Rus turist gelmiştir. Türkiye’nin en önemli pazarlarından olan Almanya’dan bir milyon turist kaybetmesi çok kritik bir durumdur. Avrupa ve OECD ülkelerinin tamamında eksi var. Hükümet tüm uyarılarımıza rağmen tabloyu doğru okuyamadı” açıklamasında bulundu.

-“YÜZDE 100 YANILDILAR”-

14 yıllık AKP iktidarı döneminde iç ve dış politikadaki büyük hataları nedeniyle ekonomide ve turizmde büyük kayıplar yaşandığını, 2016 yılı için yapılan uyarılarında hafife alındığını vurgulayan Budak, “Turizm ve ekonomideki kriz 14 yıllık AKP iktidarının eseridir. Biz önlem alınmasını isterken, ‘Yüzde 20 kayıp olur’ denilerek, duymazlıktan gelindi. Sonuç 8 ayda 8,1 milyon yabancı turist kaybı. Antalya’da kayıp yüzde 46 düzeyine çıkmıştır. 28 Eylül itibariyle geçen yıla göre, 4,3 milyon turist kaybı var. Sorumluluk makamında oturanlar tahminlerinde yüzde 100 yanıldılar. Ama faturayı halkımız ödüyor” dedi.

-“KRİZDEN DERS ALINMAMIŞ”-

Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin turizm açısından 2017’nin daha kritik bir yıl olacağını ortaya koyduğunu bu nedenle 2017 yılı için acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Budak, ancak AK Parti’den gelen seslerin krizden ders çıkarılmadığını gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:

“Türkiye turizmi, büyük bir özveriyle 30-35 yılda önemli bir noktaya geldi. Çok emek harcandı. AKP’nin hataları nedeniyle 2016 kayıp yıl oldu. 2017 için de çok büyük riskler var. Türkiye’nin turizmde elde ettiği kazanımlar büyük bir tehditle karşı karşıya. 2017’nin erken rezervasyonları Ekim ayından başlar. O nedenle acil adımların atılması gerekiyor. Biz bu noktada uyarılarımızı yapıyoruz. Ama krizden ders alınmamış görünmüyor. Zaten sezonluk 6 ay çalışabilen yüzbinlerce turizm emekçisi işini aşını kaybetti. Binlerce esnaf kepenk kapattı. Sırça Köşklerde oturanların, evine ekmek götüremeyen işçiyi, esnafı anlaması mümkün değil. 2017’nin kaybedilmemesi için Türkiye’nin bozulan imajını acilen düzeltmesi gerekiyor. Bunun yolu da OHAL değil, demokrasi ve hukuktur. Turizm barış sektörüdür. Türkiye’nin bu mesajı dünyaya vermesi gerekir. Bunun için ülkeyi yönetenler şiddet ve nefret diline acilen son vermelidir. Bu yönde adım atılmazsa, AKP Hükümeti’nin turizme ve Türkiye’ye çıkardığı fatura 2017’de daha da büyüyecektir.”

-ÖNERİ PAKETİ-

Budak önerilerini şöyle sıraladı:

“-Olağanüstü Hal uygulamasına, KHK düzenine derhal son verilmeli,
-Türkiye’de demokrasi ve hukuk yeniden egemen kılınmalı,
– Ülkeyi yönetenler şiddet ve nefret diline son vermeli,
-Türkiye’nin özellikle olgunlaşmış pazar olarak adlandırılan Avrupa Pazarı’nda bozulan imajını düzeltmeye yönelik aktif ve etkin bir imaj kampanyası yürütülmeli,
-Tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı, Avrupa’nın etkin kanallarında tanıtım ve imaj kampanyaları gerçekleştirilmeli,
-Avrupa pazarında tüm büyükelçiliklerin tanıtım sürecine aktif katılımı sağlanmalı,
-Uçak desteğinin 2017 yılı için tüm yıl boyunca verileceği yıl başından önce ilan edilmeli,
-Turizm iş kolunda istihdam üzerindeki yükler azaltılmalı,
-Turizm işletme ve yatırım belgeli işletmeler için eğlence vergisi muafiyeti ve alkollü içecekler için ÖTV iadesi sağlanmalı,
-Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı ve desteklerinden yararlandırılmalı, vergi iadesi sağlanmalı,
-Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere tarımda olduğu gibi faizsiz veya düşük faizli kredi desteği sağlanmalı,
-İç turizmi canlandırmaya dönük kampanyalar, düşük faizli ve uzun vadede geri ödemeli tatil kredisi gibi destekler oluşturulmalı.”

Yorum Yaz