We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel DÜNYANIN YENİ GÖZDE TURİZM TRENDİ NE?

DÜNYANIN YENİ GÖZDE TURİZM TRENDİ NE?

Dünyada balıkçılık turizmi önemli bir pazar olmaya başladı. Bir taraftan sportif balıkçılık diğer yandan geleneksel balıkçılık turizmi sürekli büyüyor. Turizm şirketleri sportif balıkçılık alanında turnuvalar düzenliyor. Geleneksel balıkçılık alanında paket programlar yapıyorlar.

YENİ TURİZM TRENDİ

Türkiye özellikle geleneksel balıkçılık tarafında ciddi bir potansiyel teşkil ediyor.  Geleneksel balıkçılık turizminin doğduğu topraklar İtalya’da. Bu nedenle geleneksel  balıkçılık dünyada ‘Pesca Turismo’ adıyla ünlenmiş durumda. Akdeniz havzası,  ABD, Güney Amerika ülkeleri, Rusya, Uzakdoğu kısaca birçok coğrafyada  geleneksel balık avı turizmi var.

Sistem çok basit… Günübirlik turlar düzenleniyor.  İtalya, bu işi geleneksel balıkçı tekneleriyle adeta bir şova dönüştürmüş. Ağ veya olta  ayrımı yok. Ortalama fiyat günlük kişi başı 50 euro civarında. Rusya’da ise buz  üzerinde balık avı olarak pazarlanıyor. Özellikle Sibirya bölgesi bu turizmden aldığı  payı her geçen gün artırıyor. ABD’de ise nehirlerde yapılan av yaygın.

Tabii geleneksel balık turizmi için bir yasal düzenleme gerekiyor. Türkiye’de bu iş  henüz bilinmiyor. Yasal düzenleme yok. Ulaştırma Bakanlığı turistlerin balıkçı  teknelerine çıkmasına izin vermiyor. Bu konuda hızlıca bir düzenleme yapılabilir. Avrupa’daki birçok ülkede geleneksel teknenin yanına turistler için konforlu ancak  geleneksel yapıda bir tekne konularak sistem yürütülüyor. Böylece güvenlik sorunu  çözülüyor. Bizde de benzer bir uygulama hayata geçirilebilir.  Gökova’da pilot bir uygulama başlamış durumda. Yine Mersin, Saros, İzmir,  Bodrum ve Didim’de birkaç örnek mevcut. Kemer’de ise dere balıkçılığı olarak var.  İstanbul’da bir iki girişimcinin projesi söz konusu.

Oysa bu işi yasal olarak güvence altına aldığımızda çok önemli bir potansiyel ortaya  çıkabilir. Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere yerel balıkçıların kalkınması  sağlanabilir. Karadeniz ve Boğazlar göçmen balıkların geçiş noktaları. Örneğin,  Karadeniz’de hamsi ve çingene palamudu, Boğaziçi’nde lüfer, Ege’de karagöz için  yerel balıkçılık turizmi açısından çok ciddi potansiyel söz konusu. Bu iş için 6-8  metrelik tekneler ideal. Küçük bir teşvikle hem turizm daha geniş bir mevsime yayılır  hem yerel balıkçının geliri artar hem de balık popülasyonu çoğalır. (Para Dergisi)

Yorum Yaz