We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel ELELE TURZİM

ELELE TURZİM

Türkiye ve İran turizm sektöründe işbirliğini yeni bir boyuta taşıyor. İki ülke karşılıklı turist sayısını arttırmayı hedeflerken üçüncü ülkelere ise beraber tanıtım yapacak. Türkiye ile İran arasında ise charter uçak seferleri karşılıklı olarak arttırılacak.
5734edb267b0a93964f92b37

TÜRKİYE ile ambargonun kalktığı İran arasında turizm alanında işbirliğine yönelik önemli adımlar atılıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Sultanifer işbirliğini güçlendirme kararı aldı. Bu kapsamda iki ülke Çin, Hindistan gibi uzak destinasyonlardaki üçüncü ülkelere birlikte tanıtım çalışması yapılmasından, charter seferlerinin arttırılmasına, Türk turizmcilerin İran’da yatırım yapmasına ve İranlı turistlere yeni seyahat paketi hazırlanmasına kadar pek çok alanda uzlaşma sağlandı. Bakan Ünal, Türkiye Seyahat Acentalar Birliği (TÜRSAB), Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD), Türkiye Otelciler Birliği (TUROB) ve Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) temsilcileri ile birlikte dün Tahran’da çeşitli temaslarda bulundu.

165 BİN TÜRK GİTTİ
Turizmciler İranlı meslektaşlarıyla fikir alışverişlerinde bulunurken, Bakan Ünal da İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Sultanifer ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Ünal, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada iki ülkenin tüm turizm aktörlerinin bir araya geldiğini ve bir işbirliği protokolü imzalanacağını dile getirerek “2015’te 1 milyon 700 bin misafir gelmiş İran’dan. 2016’nın ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.5’lik artış sağlanmış. 2015’de 165 bin 500 Türk vatandaşımız İran’a seyahat etmiş. İran’dan gelecek turist sayısını arttırmamız gerekiyor. Bir karşılıklı turizm hareketliliği olacaksa, uçuşların nasıl olacağı ve destinasyon yönetimini de karşılıklı konuşmamız gerekiyor” dedi.

UZAKLARDA ORTAKLIK
Uçuş bağlantılarının artmasının turist sayısını doğrudan etkilediğini kaydeden Ünal şöyle konuştu: “Charter uçuşları da turist trafiğini doğrudan etkiliyor. Ülkelerimiz arasında köprü olan charter uçuşlarının uçuş noktaları ve sayısının artması da öncelikle hedefimiz olmalı. Türkiye’nin ve İran’ın çok büyük bir avantajı var. Her iki ülke de büyük kültürel miras üzerinde oturuyor olması, İran’ın dünyaya sunacağı çok hikayesi var. Biz tek bir bölge anlayışıyla Çin, Hindistan, Malezya gibi uzak destinasyonlara ortak tanıtım çalışması yapmalıyız. Birlikte tek bir tanıtım bölgesi gibi planlayabiliriz bunu.”

TÜRKİYE’DEN DAHA FAZLA TURİST HEDEFİ
İRAN Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mesud Sultanifer ise iki ülkenin turizm alanındaki çalışmalarda mutabakata vardığını belirterek işbirliği görüşmeleri yapılacağını söyledi. Sultanifer şöyle konuştu: “Özel sektörün bu alandaki çalışmalarını dikkate alacağız ve yazılı bir mutabakata dönüştüreceğiz. İran’dan Türkiye’ye giden turist sayısı dikkate alınacak bir rakamı oluşturuyor. Turizm potansiyellerinin özel sektöre açılması, turistik yatırımların yapılması, özellikle Türk Müslüman turistlere açılma imkanı da sağlayacak İran’da. Türkiye’den İran’a turist seferlerinin daha fazla gelmesi için görüşeceğiz. İran turistlerinin Türkiye’nin tarihi turistik yerlerini daha fazla ziyaret etmesini hedefliyoruz.”  Özellikle Hindistan, Çin gibi ülkelere, nispetle Müslüman ülkelere turist akımının sağlanması talimatını verdiğini söyleyen Sultanifer “İki ülke turistinden ayrı olarak üçüncü ülke turistlerinin de karşılıklı şekilde Türkiye’ye gelmesini sağlamayı hedefliyiz. Turizm alanında işbirlikleri yapılacak potansiyellere sahibiz. Türkiye için yeni bir hareket başlatmak zorundayız. İran turizm yatırımları için Türkiyeli kardeşlerimiz için de iyi bir imkan oluşturmaktadır” dedi.

Umut ERDEM / TAHRAN- HÜRRİYET

Yorum Yaz