We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel RUS TURİST KAYBINA ‘ALTERNATİF PAZAR’ ÇÖZÜMÜ

RUS TURİST KAYBINA ‘ALTERNATİF PAZAR’ ÇÖZÜMÜ

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, Rus turist kaybının telafisi için Avrupa ülkelerine yönelik çalışma yapılacağını, Çin ve Hindistan’ın alternatif pazar olabileceğini söyledi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Rusya ile yaşanan krizin devam etmesi halinde 2016’da Rus turist sayısındaki düşüşün sürmesini beklediklerini söyledi. Ulusoy, kaybın telafisi için bakanlık öncülüğünde Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışmaları gerçekleştireceklerini; orta vadede ise Çin ve Hindistan pazarlarına yönelebileceklerini belirtti. Ulusoy, “Rusya Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke olsa da Türkiyenin tek kaynak pazarı değil. Komşu ülkelerden, Avrupa, Ortadoğu ve ABD’den çok ciddi turist alan bir ülkeyiz. Rusyanın genel ziyaretçiler içerisinde payı yüzde 12lerde. Avrupa ülkeleri yüzde 45lik pay ile Türkiyenin en önemli kaynak pazarını oluşturuyor. Bu ülkelerde Kültür ve Turizm Bakanlığımız öncülüğünde gerçekleştirilecek çalışmaların olumlu netice doğuracağı kanaatindeyiz” dedi ve ekledi:

rus-turist-kaybina-alternatif-pazar-cozumu-6435881
“Çin ve Hindistan gibi pazarlar da büyük potansiyel taşıyor. Kısa vadede değil ama orta ve uzun vadede nüfus ve harcama potansiyeli son derece yüksek olan bu iki ülkeden gelen ziyaretçi sayılarında da ciddi artış olmasını bekliyoruz. Nitekim Çinli turist sayısı ilk 10 ayda yüzde 67 artışla 282,000’i aşmış durumda. Bu büyüme oranlarını sürdürebilirsek orta vadede çok ciddi sayılara ulaşabiliriz.”

Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus jetini düşürmesinin ardından Moskova ile gerilim tırmanmış ve Rusya Türkiye’ye yönelik turizmi de kapsayan bir dizi ekonomik yaptırım kararı almıştı. Bu kapsamda Rusya Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarını askıya alıp, tur paketi satışlarına da yasaklama getirmişti. Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke konumundaki Rusya’dan gelen turist sayısında bu yıl, iki ülke arasında beliren kriz öncesinde de düşüş gözlenmişti. Rusya-Ukrayna krizi ve batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücünde gözlenen sert düşüşe bağlı olarak Rus ziyaretçi sayısı ilk 10 ayda yüzde 19 düşüşle 3.54 milyona geriledi.

ŞUBAT VE MART REZERVASYONLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

2016 yılına ilişkin olarak özellikle Şubat ve Mart aylarının gösterge olacağını belirten Ulusoy, “Rusya, genel olarak erken rezervasyon yerine son dakika rezervasyonun hakim olduğu bir pazar. Yaz sezonu satışları da genellikle Şubat- Mart ayları ile başlayan süreçte belirginleşmeye başlıyor” dedi ve ekledi: “Sorunların en azından o döneme kadar aşılmasını umuyoruz. Krizin devam etmesi durumda ise 2016’da ülkemize gelecek olan Rus turist sayısındaki düşüşün devam edeceği kanaatindeyiz.”

KRİZ SÜRERSE RUS TURİST GELİRLERİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Rus turistlerin 2014 yılında bıraktığı toplam turizm gelirinin 2.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ulusoy, “İki ülke arasındaki kriz devam ederse bu turizm gelirinde ciddi bir düşüş olması ise beklenebilir” dedi.

Turizm gelirleri, Türkiye’nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumunda bulunuyor. Net turizm gelirleri 2014’te Türkiye’nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53’ünü finanse etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizm sektörünün Rusya’nın uyguladığı yaptırımlardan etkilenmemesi için bazı tedbirler alacaklarını; bu çerçevede 100 kişi ve üzerinde yolcu taşıyan uçaklara verilen 6,000 dolarlık yakıt desteğinin uzatılarak, Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerini de içine alacak şekilde genişletileceğini söylemişti.

TURİZMDE 2015 PERFORMANSI BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Turizm sektörünün 2015 performansının beklentileri karşılamadığını belirten Ulusoy, Türkiyenin turizm açısından yaşadığı kayıpta jeopolitik olayların yanı sıra, Türkiye’ye turist gönderen kaynak pazarlardaki ekonomik sorunların da etkili olduğunu söyledi. Ulusoy, “İlk 10 ayda Türkiyeye gelen yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 1.4, Ocak-Eylül döneminde ise turizm gelirlerinde yüzde 6.5 gerileme kaydedildiği görülüyor. Bu tablonun 2015 sonunda da benzer seviyelerde gerçekleşmesi beklenebilir” dedi.

Yabancı ziyaretçi sayısı ilk on ayda 33.06 milyon olurken; turizm gelirleri ise yılın ilk dokuz ayında 24.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. TÜRSAB, daha önce açıkladığı 2015 öngörüsüne göre, 42 milyon üzeri ziyaretçi, 35-36 milyar dolar turizm geliri hedefliyordu. Sektörün 2016 yılına ilişkin beklentilerini telaffuz etmek için ise erken olduğunu söyleyen Ulusoy, buna karşın alternatif pazarlardaki artış ve iç pazarda her yıl büyüyen turizm talebinin sektörü destekleyeceğini belirtti. Ulusoy, sektörde turist sayısındaki düşüşe bağlı bir fiyat düşüşünden bahsetmek için ise henüz erken olduğunu söyledi.

1 yorum

Tolga Tefik 01 Ocak 2016 - 18:52

Artık 2016’yı kutlayabilirsiniz!
Kısa yoldan zengin olma hevesi bütün Ortadoğu da olduğu gibi yurdumuda esir aldığından Turizm camiası şimdi kara kara düşünüyor ne yapacağız diye.Yönetici olmaları gerekirken müthiş egolarıyla rant peşinde koşan İnşaatçı otel patronları ve dünyadan habersiz yaşayan iki kelime etmekten aciz Bakanlık yetkilileri yanı sıra amatörlükte zirve yaşatan seyahat acentaları şimdi kınalarını yakabilirler.Ha Şark kurnazlığı yapıp gelen Turistin etinden sütünden son raddeye kadar yararlanmak isteyen satıcı kültüründen zerre haberi olmayan Esnaf kardeşlerimizi de unutmamak gerekiyor. Dört bir yandan tarih fışkırırken pıtırak gibi açılan devasa tesisleri doldur boşalt sistemi ile piyasanın içini boşalttınız.Bu kriz direk olarak 1 milyon dolaylı olarak da 10 milyon insanı etkileyecek.Yani mevzu eski.Sadece Jet düşürülmesi ile alakalı değil.Günaydın.Artık 2016 yı kutlayabilirsiniz.

Cevapla

Yorum Yaz