We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel TATİL YERLERİNDE MÜZİK YASAĞI BİLMECESİ

TATİL YERLERİNDE MÜZİK YASAĞI BİLMECESİ

KUŞADASI’nda turizm tesislerine kaymakamlık tarafından yazı gönderilip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında ‘Çok hassas’ yerler arasında yer alan konutlara kuş uçuşu 250 metreden yakın tüm açık ve yarı açık, en az bir cephesi veya üstü açılır kapanır olan alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün ve benzeri açık hava etkinlikleri yasaklandığı bildirildi. Yasağa uymayanlara uyarı yapılmaksızın 21 bin 115 lira para cezası verileceği de belirtildi. BU karara tepki gösteren turizmciler, yasağın siyasetçilere de uygulanmasını istedi.

Tatil yerlerinde müzik yasağı bilmecesi

Hürriyet Gazetesi Kuşadası- Latif SANSÜR’ün haberine göre ; Antalya’da yaşayan Ahmet Selim Kadıoğlu, mahkemeye başvurup, 27 Nisan 2011 günü Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde’ çevresinde gürültü yapılamayacak hastane, eğitim dönemlerinde okullar, yaşlı bakımevleri gibi ‘Çok hassas’ tanımına, konutların da dahil edilmesini istedi. Konuyu görüşen Danıştay 14’üncü Dairesi, 23 Ekim 2013 tarihli kararıyla Kadıoğlu’nun istemini haklı buldu. Danıştay kararında, şöyle denildi:
“Konutun kişilerin gündelik yaşamını sürdürebilmek amacıyla enerji ve kuvvet toplayabilecekleri, dinlenebilecekleri, ruhsal ve fiziksel sağlıkları için gerekli güvenli, huzurlu ve emin bir ortamı sağlayacak nitelikte olması gerektiği, dolayısıyla yönetmelikte çok hassas kullanım alanı olarak diğer kurumlardan farklı bir konumda değerlendirilmesi olanağı bulunmadığından, niteliği itibariyle gürültüye çok hassas kullanım olduğu sonucuna varılmaktadır.”
Kararda ayrıca, devletin vatandaşın beden ve ruh sağlığının bozulmamasını sağlama sorumluluğu olduğuna dikkat çekilip, yönetmelikte konutları çok hassas bölge tanımından çıkarmasıyla sorumluluktan kurtulma olanağının bulunmadığı vurgulandı.

YÖNETMELİĞİN UYGULANMASI İSTENDİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Vekili Muhammet Ecel, 27 Mayıs 2014 tarihinde 81 ilin valililiğine bir yazı gönderip, temyiz başvuruları sonuçlanıncaya kadar Danıştay’ın kararına uyulması gerektiğini bildirdi. Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Arslan, bakanlığın bu yazısını, 11 Haziran 2014’te, tüm ilçelerdeki kaymakamlık ve belediye başkanlıklarına, Büyükşehir Belediyesi’ne, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne gönderdi. Vali Yardımcısı Arslan, gönderdiği yazıda Danıştay 14. Dairesi’nin kararına atıfta bulunup, ‘Çok hassas Kullanımlar’ bölümündeki “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, eğitim dönemlerinde yatılı eğitim kurumları, çocuk ve yaşlı bakımevleri gibi kullanımları olarak tanımlanmıştır. Aynı yönetmeliğin 26. maddesinde, ‘Çok hassas kullanımları etkileyebilecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün ve benzeri açıkhava faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi yasaktır’ denilmektedir. Dolaysıyla konutların çok hassas kullanımlar içerisinde kaldığına dair mahkeme kararı ile bu faaliyetler yasaklanmıştır” ifadelerine yer verip, konunun ilgili yerlere tebliğini istedi.

KONUTLARA 250 METRE MESAFEDE MÜZİK YASAK
Kuşadası Kaymakamlığı da yönetmeliğin uygulanması için bu yıl mayıs ayı başında belediye başkanı, ilçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve ilgili daire müdürlerinin katılımıyla toplantı düzenledi. Toplantıda mahkeme kararı, bakanlık genelgeleri ile valilik emrinin uygulanmasının yasal zorunluluk olduğu konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantı ardından, yönetmeliğin uyulması için ilçedeki turistik işletmeler, restoran, bar gibi eğlence yerlerine yazı gönderilip, herhangi bir konuta 250 metre mesafeden yakın olan açık veya yarı açık hiçbir işletmede müzik yayınının yapılamayacağı belirtildi. Yazıda ayrıca, “Herhangi bir konuta kuşbakışı (ses hava yoluyla yayılmaktadır) 250 metre mesafeden yakın olan tüm açık ve yarı açık, üstü veya yanları açılır kapanır olan işletmelerimizde, canlı müzik izin belgesi olanlar dahil saat gözetmeksizin müzik yayını, düğünler dahil yasaklanmıştır” denilerek yönetmeliğin ihlal edilmesinin Çevre Kanunu kapsamında uyarı gerektirmediği ve 21 bin 115 lira cezası olduğu da vurgulandı.

YASAK SADECE TURİZMCİLERE Mİ?

Turizmciler, uygulamaya tepki gösterdi. Yönetmeliğin uygulanmasının mümkün olmadığını, diğer faaliyetlerin görmezden gelinerek sadece turizmcilere yasak getirilmesini eleştiren Kuşadası Turizm Tanıtma Derneği Başkanı Bülent İlbahar, şöyle dedi:
“Bu yönetmeliği hiç kimse uygulayamaz. Yasak kararı kapsamına konser, gösteri, miting, tören, festival, düğün ve benzeri açıkhava faaliyetleri girerken, sadece turizmcilere yasak getirilmesi doğru değil. Siyasi parti araçları gün boyunca son ses müzik yapıyor. Mitingler toplantılar düzenleniyor. Eğer yönetmelik uygulanacaksa eksiksiz uygulanmalı. Vatandaş sokakta düğününü yapamayacak. Belediyeler konser veremeyecek. Festivaller evlerden uzakta tarla veya dağlarda düzenlenecek. Siyasi partiler miting düzenlemek için şehir dışına çıkacak. Zaten turizmciye müzik yasağı vardı. Saatler ve desibeller belli.”

Yorum Yaz