We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel GOOGLE ONLİNE SEYAHATTEN KAÇ PARA KAZANDI ?

GOOGLE ONLİNE SEYAHATTEN KAÇ PARA KAZANDI ?

Son dönem küresel seyahat pazarının en hararetli tartışma konularından biri, Google’un online acenteciliğe başlayıp başlamayacağı, başlarsa diğer online devlerin bundan nasıl etkileneceği. Ancak ortaya konan veriler, Google’un zaten seyahat pazarının en büyük oyuncusu olduğunu gösteriyor. İşte Google’un seyahat pazarındaki geliri, online devlerinin Google’a ödediği reklam paraları ve Google’un planları.

google-and-online-travel-agents

Skift.com’dan Dennis Schaal, arama motoru devi Google ile online seyahat devleri arasındaki rekabeti anlatan bir makale kaleme aldı. Google ve online seyahat acenteler arasındaki ilişkiyi verilerle anlatan Schaal, aslında Google’un halihazırda dünyanın en büyük seyahat oyuncularından biri olduğunu ortaya koyuyor.

Öncelikle önde gelen online seyahat acentelerinin gelirlerine yer veren Dennis Schaal, şu verileri paylaşıyor:

ONLİNE DEVLER YILDA NE KADAR KAZANIYOR?

Dünyanın en büyük online seyahat şirketlerinden Priceline’ın 2015 geliri 9.2 milyar dolar. Onu takip eden diğer 3 büyük online şirketin gelirleri ise sırasıyla şöyle: Expedia: 6.7 milyar dolar, Ctrip: 1.6 milyar dolar ve TripAdvisor: 1.5 milyar dolar.

GOOGLE’UN SEYAHAT REKLAM GELİRİ 12.2 MİLYAR DOLAR

Peki Googlen paralı seyahat reklamlarından kazancı ne kadar? Şirketin seyahat reklamlarından kazancı 2016 yılında muhtemelen 12.2 milyar dolar civarında olacak. Bu rakam, en büyük online platform konumundaki Priceline’ın gelirlerinden daha fazla. Onu takip eden diğer 3 büyüğün gelirleri ise toplamda 9.8 milyar dolar. Yani diğer üç büyük şirketin toplam geliri, Google’un seyahat reklam gelirlerinden daha az. Dahası, Google’un toplam seyahat reklam gelirlerinin 6.2 milyar doları bu dört şirketin verdiği reklamlardan elde edildi.

MÜŞTERİLERİNDEN DAHA FAZLA KAZANIYOR

Google seyahat pazarına mı giriyor? diye bir soru sormak abesle iştigal. Zira Google 12.2 milyar dolarlık seyahat reklam geliriyle zaten seyahat pazarının en büyük şirketlerinden biri durumunda. Bu haliyle Google’un seyahat gelirleri, tartışmasız bir şekilde daha düşük kar marjlarıyla çalışan online acentelerden, hava yolu şirketlerinden, otellerden, araba kiralama şirketlerinden ve kruvaziyer firmalarından daha fazla.

Dennis Schaal, bu rakamları verdikten sonra şakayla karışık şu noktanın altını çiziyor:

”Bir dahaki sefere biri size ‘Google seyahat pazarına mı giriyor.’ diye bir şey söylerse, onun yüzüne karşı bir kahkaha atabilirsiniz. Google’un seyahat pazarındaki geliri bu alanda bir dev olan Priceline’ınkinden bile fazla.

ONLİNE ACENTELER KIZGIN AMA ELLERİNDEN BİR ŞEY GELMİYOR

Eğer Google online seyahat acentesi olma yolunda daha ileri adımlar atarsa, bu, Priceline, Expedia, Airbnb, TripAdvisor gibi en büyük reklam verenlerini yabancılaştırır ve kendi reklam gelirlerini tehlikeye atar. Mesela TripAdvisor ve Yelp Google’a oldukça kızgın ama yapabilecek bir şeyleri yok. Aynı şekilde, diğer seyahat şirketleri de bir süre daha Google’u reklam amaçlı kullanabilirler. Çünkü şu anda daha iyi bir platform mevcut değil. Ancak Expedia mesela, reklam harcamalarının bir kısmını Facebook gibi sosyal medya mecralarına kaydırmış durumda.

GOOGLE’UN GELİŞKİN BİR ALT YAPISI VAR

Google’un doğrudan seyahat pazarına girebileceği, yani kendi sistemi üzerinden direkt rezervasyon almaya başlayacağı korkusu rakiplerinin kafasına yerleşmiş durumda. Zira Google, bu alanda gelişkin bir altyapıya sahip. Daha şimdiden, Google Flights, Google Hotel Ads, Book on Google gibi servisleri piyasaya sürmüş durumda. Dahası Goole Maps’te Frommer ve Zagat’tan otel ve restoran yorumları da var.

4 ONLINE ŞİRKETİ GOOGLE’A 7 MİLYAR DOLAR REKLAM PARASI ÖDÜYOR

Seyahat reklam gelirleriyle pazarın en büyük kazananlarından biri olan Google’un, 2016 yılında Expedia ve Priceline’dan 6.1 milyar dolar, TripAdvisor’dan 500 milyon dolar ve Airbnb’den 300 milyon dolar reklam geliri elde etmesi bekleniyor. Google’un sadece bu 4 şirketten alacağı reklam tutarı ise yaklaşık 7 milyar dolar oluyor.

 

Yorum Yaz