We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Cem Polatoğlu “Turizm Tanıtım Ajansı”nı Değerlendirdi

Cem Polatoğlu “Turizm Tanıtım Ajansı”nı Değerlendirdi

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Cem Polatoğlu “Turizm Tanıtım Ajansı”nı Değerlendirdi

Senelerdir yazdık, çizdik, konuştuk; Türkiye Turizm Koordinasyon Kurulu oluşturulsun, her ilde paydaşlarla küçük Turizm Meclisleri kurulsun.

Cem Polatoglu

İçinde Seyahat Acenteleri, Rehberler, Oteller, Esnaf, Belediye ve Mülki amirler olsun dedik dedik. Sonunda Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı bir gecede kuruldu.

Öncelikle bu fikri ortaya atanlara teşekkür etmemiz gerekiyor. Çünkü hiç bir makro plan olmadan, o günün ihtiyaçlarına göre kısa vadeli çözümlerle bu güne kadar hem pazarı, hem doğayı, hem de dengeleri alt üst ettik. Önümüze gelen her güzelliğe yüzlerce odalı beton diktik. Doğayı tahrip etmeden yapılacak tesislerde odasını 400-500 Euro’ya satabileceğimiz oteller yerine onda bir fiyatına, yani 40-50 Euro’ya oda sattık, satıyoruz. Antalya’ya gereğinden fazla otel yaparak şehri yaşanmaz hale getirdik, klimaların, inen-kalkan uçakların, egzoz salınımlarının sürdürülebilir turizme katkısını!!! Hiç hesap etmedik. Oğlumuz-kızımız belki, ama torunlarımızın yaşayabileceği temiz bir dünya bırakmadık. Geliştirilebilir, katma değeri çok daha yüksek olan turizm çeşitliliğine yatırım yapmadık.

500 Milyon Dolar Gelir

Aşağıda belirtilen işletmelerden senede 400-500 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor;

  1. a) Bileşik tesisler ile konaklama tesislerinden binde yedi buçuk,
    b) Bakanlıktan belgeli yeme-içme ve eğlence tesislerinden binde yedi buçuk,
    c) Deniz turizmi tesisleri ile Bakanlıktan belgeli deniz turizmi araçlarından binde yedi buçuk,
    ç) Seyahat acentalarından (münferit uçak bileti satışları hariç) on binde yedi buçuk,
    d) Havayolu işletmelerinden (ticari yolcu taşımacılığı faaliyetlerinden) on binde yedi buçuk,
    e) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından işletilenler hariç olmak üzere havalimanı ve terminal işletmelerinden binde iki.

Peki bu yasa bizim istediğimiz yasa mıdır? İçinde neler var neler yok, eksiği gediği ile kısa bir irdeleme yapalım;

Örneğin; Senede 500 milyon TL üzerinde ciro yapan büyük bir tur operatörünün senelik net kar’ı %1 pek geçmez. Yani 5 milyon liradır. Bu operatör ajansa %1’e yakın vergi vermek için %10 civarı kar marjına ekleme yapması gerekiyor.

Peki Avrupa’da Bu İşler Nasıldır; 

Avrupa’da bu ajanslar genelde lokal bazda ve Belediyeler ile işbirliği içerisinde çalışırlar. Belediyeler her turistten geceleme başına otelin konumuna göre 4-8 Euro ücret alırlar. Ayrıca başka şehirlerden gelen otobüslerden otobüs başına 200-300 Euro Şehir Vergisi keserler. Bu şekilde her Belediye bağımsız olarak şehrine daha çok turist çekebilmek için gerçekten çok çalışır.

Açıkçası ben de paranın lokal belediyeler veya Turizm Ajansları tarafından toplanması taraftarıyım. Çünkü tanıtımı lokal bazda yapmak her zaman turizme kat be kat katkı sağlar. Yurtdışında katıldığımız fuarlarda koskoca bir Türkiye standı içerisine hapsolmuş turizm bölgelerimizin markalaşma şansı yoktur. Örneğin gemi ile 4 saat Kuşadası’na gelen turist kendini Türkiye görmüş sayabiliyor. Örneğin; sorsak 100 kişiye Marbella, PhiPhi, KotaKinabalu, Bali, Koh Samui, Langkawi, Las Palmas, İbiza, Cebu, Katalunya, Cote d’azur, Zanzibar, Cancun, Galapagos hangi ülkededir diye kaç tanesi bağlı bulunduğu ülkeyi bilir. Neden? Çünkü buralar “Markadır” çünkü buralar kendi ülkelerinden bağımsız olarak tanıtılır, pazarlanır. Bali’ye giden kendini Endonezya görmüş saymaz. Phuket’e giden de Tayland’a gittim demez. Phuket’e gittim der. Bu tanıtım işi çok önemli.

Tanıtım Ve Pazarlama Seyahat Acentelerinin Uzmanlık Alanıdır. .

Seçilen kurulda 13 kişi var ve 13 kişi içerisinde bir tane Seyahat acentesi yok. Oysa seyahat acenteleri yani tur oparatörleri Türkiye’ye gelen 40 milyon turistin 35 milyonunu getiren işletmelerdir. Seyahat Acentelerine yani 11.000 üyeli TÜRSAB’a sadece 1 kişilik danışmanlık görevi verilmiştir.

400-500 milyon dolar gibi bir rakamın harcanması konusunda Sayıştay’ın kontrolü olmaması da aldığımız notlar arasında.

 

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.