We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Çevrimiçi turizmcilerden “turizmi sayısallaştırma” çağrısı

Çevrimiçi turizmcilerden “turizmi sayısallaştırma” çağrısı

GM Haber Merkezi

Berfin Türegün

Bu yıl beşinci gerçekleşen Antalya Turizm Fuarı’nın panellerinde turizm sektörünün önemli konuları konuşuldu. ATF23’ün “Online için Farklı Fırsatlar Var Mı?” panelinde çevrimiçi turizmin öncü firmalarından deneyimli turizmciler yer aldı.

SAN TSG Genel Müdür Yardımcısı Özel Oytun Türkoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen “Online için Farklı Fırsatlar Var Mı?” oturumunda; çevrimiçi turizm hizmetlerinin günümüzde ne durumda olduğu ve geleceği konuşuldu.

Panelde Prime Travel Yönetim Direktörü Haluk Kayhan, HotelRunner Satış ve İş Geliştirme Direktörü Rıza Kaynak, Paximum Genel Müdürü Mustafa Türk, Giata Kurucusu CEO Remzi Aru, Resclick İş Geliştirme Müdürü Rüçhan Yıldız ve TravelLine EMEA Başkan Yardımcısı Anar Zamanov konuşmacı olarak yer aldı.

REMZİ ARU: OTELCİLERİN ÇOĞUNUN ONLİNE İLE ARASI İYİ DEĞİL

Giata Kurucusu CEO Remzi Aru, “Sınırsız veriyi her dilde kullanarak, kalitesini yüksek yaptığımızda, farklı kanallardan her yere ulaşma imkanı sağlıyoruz. Ama ben turizm kariyerimde şunu gördüm; otelcilerin çoğunun online ile arası pek iyi değil. Otellerin sayısal ortamda dünyaya açılması lazım. Bu online dediğimiz ağ aslında dev bir ağ. Oteller ne kadar büyürse o kadar müşteri toplar. Online’ın iyisi kötüsü de yok. Aslında otelci, mümkün olduğu kadar fazla araçla-gereçle ve şirketle çalışmak zorunda. Bizim de görevimiz, otelcilere bu durumu bir şekilde açıklayıp yardımcı olmaktır. Önemli olan verinin iyisi ve kötüsü olmadığını bilmek. Dağılsın, reklam olsun ve dünya görsün. Bu malzemeleri çoğaltarak eninde sonunda hepimiz kazanırız.” dedi.

RIZA KAYNAK: ONLINE’IN OLDUĞU BİR YERDE SINIRDAN BAHSETMEK ASLA SÖZ KONUSU OLMAMALI

HotelRunner Satış ve İş Geliştirme Direktörü Rıza Kaynak, “Remzi Bey’in dediği gibi, aslında Online’da inanılmaz fazla fırsat var ve asla iyisi kötüsü yok. Online’ın olduğu bir yerde sınırdan bahsetmek asla söz konusu olmamalı. Bunu eminim ki hepimiz çokça test etmişizdir. Özellikle son 10-15 yılda olan gelişmelere baktığımız zaman ‘Artık tamam, bu işler oldu’ dediğimiz birkaç an olmuştur ama bu işin gerçekten sonu yok. Şimdi yapay zeka ile görsel oluşturmalar vs. her şey şu anda çok başka bir seviyede. Otelciler perspektifinden tabii ki anlamak çok güç bir noktaya geliyor. Her zaman yeni bir teknolojiye adaptasyonda çok zorluk yaşıyoruz. Bunu sorgulamamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

HALUK KAYHAN: ONLINE’DAN BAHSEDİYORSAK, ONLINE’IN BÜTÜN SEKTÖRLERDE GEÇERLİ OLDUĞUNU BİLECEĞİZ

Prime Travel Yönetim Direktörü Haluk Kayhan, şu şekilde konuştu:

“Ben başka bir perfspektiften verinin dijitalleşmesinden bahsedeceğim. Tüm sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de veri dijitalleşiyor. Bununla ilgili teknolojiler de gelişiyor. Burada teknoloji üreten şirketler var. Bahsettiğiniz konu sadece otellerle de alakalı değil. Uçaklar, aktiviteler, turlar, transferler neredeyse aklınıza gelebilecek her şey buna dahil. Yani global perspektiften baktığımız zaman bir insanın seyahatinde ihtiyacı olan her şey. Söz konusu her şeyin dijitalleşmesi. Bu verilerin doğru bir şekilde işlenmesinden bahsediyoruz aslında. Online konusunda başka ülkeler biraz daha erken gelişti. Örneğin; İngiltere. Ama daha da ileride olan ülkelerde var. Hindistan yazılımda baya ileride. Ukrayna’da da çok iyi işler çıkıyor. Ama bu bütün sektörlerde var. Biz eğer Online’dan bahsediyorsak Online’ın aslında bütün sektörlerde geçerli olduğunu bileceğiz. Bununla ilgili de bir çözüm üretiliyor. Bir insanın A’dan B’ye seyahatinde ihtiyacı olabilecek her şeyin verilere dökülmesine, o insanlar için kolay bir şekilde rezervasyonunu yapabilmesi, o hizmetin satın alınmasından bahsediyoruz. Dolayısıyla A’dan B’ye seyahatte insanın neye ihtiyacı var, bunları sunduk. Ama bunu tedarik edenler, ödemelerinin anında iletilmesi, farklı konularda global baktığımızda, tüm kurlarda bunun iletilmesi ve işlemlerin yapılabilmesi. Bu sistemler de ihtiyaçlar dahilinde sürekli değişiyor. Çünkü ihtiyaçlarda sürekli değişiyor.”

MUSTAFA TÜRK: OTELCİLERİN ONLINE OPERATÖR VE ACENTALARLA ÇALIŞMASI GEREKİYOR

Paximum Genel Müdürü Mustafa Türk, “Haluk Bey’e ilaveten birkaç bir şey söylemek istiyorum. Remzi Bey’le Rıza biraz daha otel tarafından bu işi özetledi. Bir de bu işin acenta ve tur operatörü kısmı var. Biz tamamen acenta ve tur operatörlüğünde uzmanlaştığımız için onların çalışma şeklini daha iyi biliyoruz. Burada sorunun başına dönecek olursak, 20 sene önce çalışma şeklindeki bir acenta ve tur operatörünün ulaşabildiği envanter sayısı çok kısıtlıydı. Çünkü manuel yapılmak zorundaydı. Devasa tur operatörleri bile sahada yüzlerce çalışanla kontrat yapmaya çalışıyor. Bugün geldiğimiz noktada artık bir ülkedeki otel sayısının envanterine ulaşmak o kadar kolay ki. Ben burada otelci arkadaşlara ve acentalara şunu söylüyorum, bu teknolojileri kullanmaları lazım, online operatör ve acentalarla çalışmaları gerekiyor.” dedi.

RÜÇHAN YILDIZ: TURİZM SEKTÖRÜNDE ONLINE’A DAHA FAZLA DEĞER VERMEK GEREKİYOR

Resclick İş Geliştirme Müdürü Rüçhan Yıldız, şöyle konuştu:

“Ben aynı zamanda acentacı olarak yani masanın öbür tarafında da çalışmış birisi olarak otelci tarafından baktığımda gördüğüm konu şu; otellere gittiğimizde birçok tesis halen Online’ın nasıl yürüdüğünü, nasıl çalıştığıyla alakalı fazla bilgisi olan tesisle karşılaşamıyoruz. Online’ın çok farklı bir segment olduğunu anlatmak gerekiyor ve karşı tarafın bu anlamda bilgilenmesi gerekiyor. Birçok tesise gittiğimizde hala turizm endüstrisi OTA’ları yaramaz çocuk olarak görüyor tabiri caizse. Ama offline kim kaldı dediğimizde bunun da cevabını alamıyoruz. Aslında bakarsanız offline kimse kalmadı. Şu an herkes online çalışıyor. Online şu anda sektörde önde gelen ve sektöre hükmeden otelcilerimiz tarafından biliniyor. Elimizin altında bu tarz sistemler varken çok uzaklarda aramaya gerek yok. Bununla ilgili herkesin elini biraz taşın altına koyması, yazılımsal anlamda birtakım geliştirmeler yapması gerekiyor. Müthiş bir yapay zeka dönemine geldik. Bu ciddi bir avantaj. Sektör içerisinde online sektöre biraz daha değer vermek gerekiyor.”

Yorum Yaz