We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Düşüşlerin sebebi deprem değil EB indirimleri

Düşüşlerin sebebi deprem değil EB indirimleri

GM Haber Merkezi

Geçtiğimiz hafta ITB Berlin Turizm Fuarı sırasında Almanya pazarındaki duruma ilişkin açıklamalarda bulunan ANEX Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç; şubat ayında rezervasyonların düşme nedeninin otellerin erken rezervasyon indirimlerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi.

Şubat ayında rezervasyonların durma noktasına gelmesinin depremle ilişkilendirildiğine dikkat çeken Murat Kızılsaç; bunun asıl sebebinin otellerin erken rezervasyon (EB) dönemindeki yüksek talebi görüp, EB indirimlerini geri çekmesi olduğunu ifade etti. ITB Berlin Turizm Fuarında görüşmelerin verimli geçtiğini belirten Kızılsaç, şu açıklamayı yaptı:

“Otelci tarafına anlatmaya çalışıyoruz. EB indirimlerinden dolayı ocak ayında satışlar çok iyi gidiyordu. İnsanlar iyi satış yapınca bu sanki hiç bitmeyecekmiş gibi düşündü. Normalde Mart ayının 15’ine kadar bu devam eden EB indirimleri Şubat ayından itibaren geri çekilince satışlar bir anda kesildi. Üzerine deprem felaketi yaşanınca da herkesin yorumu ‘Satışlar depremden dolayı düştü’ oldu. Ama öyle değil. Çünkü sadece Türkiye’de değil, İspanya, Yunanistan’da da satışlar düştü. Bunun anlamı şu. Bu sene Almanya ve Rusya gibi diğer pazarlar da dahil fiyat hassasiyeti olan bir döneme girdik. Son dakikaya geçeceğiz. Şubat biterken 27-28 Şubat’ta da satışlar arttı. Fiyatlar yine Martta yükselecek ve yavaştan son dakika dönemine geçeceğiz. Marttan sonra buna göre plan yapmak lazım.”

“Aynı sayıda turist gelir ama son dakika gelir”

Bu sezon bir önceki seneye göre aynı sayıda turist gelse de bunun son dakika rezervasyonlarıyla olacağını vurgulayan Kızılsaç, “Fuara herkes ‘Önümüzdeki dönemde ne yapacağım?’ diyerek geldi. Bu zaten geçmişte de böyleydi. Çok da farklı bir sezon olmayacak. Moskova ve Almanya fuarları Mart fuarlarına kadar belirleyici oluyordu otelcilerin fiyat politikalarında. Fuardan sonra kimin ne karar verdiğini göreceğiz. Ama satışlar 2022 gibi olmayacak. Aynı sayıda turist gelir ama son dakika gelir” dedi.

“2023’te artık 3-4 yıldızlı oteller de devreye girecek”

2022 yılında Rusya-Ukrayna savaşına rağmen paket ortalamalarının arttığını kaydeden Murat Kızılsaç, “Şimdi bir belirsizlik içinden çıktık. 2022 yılının haziran ayından sonra bir hareketlilik başladı. Bunun nedeni de şu: Pandemi döneminde tatile gidemeyen insanlar 18 ay boyunca tatile para biriktirdiler. Gittikleri tatilden de bir şey anlamadılar. Savaş nedeniyle rezervasyonlarımız bir hafta etkilenmişti. Sonrasında savaşa rağmen 120 gün ortalamayla sattık. İnsanlar cebinde olan parasıyla iyi bir tatil alalım mantığıyla geldiler. 2019 yılına göre bizim paket ortalamamız yüzde 34 arttı. Ama 2022’de ağırlıklı 5 yıldız sattık. 2023’te artık 3-4 yıldızlı oteller de devreye girecek. Dolayısıyla fiyata bakan bir müşteri var. Tatilini yine yapacak olan müşteri var. Ocak ayında satışların iyi olmasının nedeni müşterilerin gitmek istedikleri otellerin en uygun fiyatının olduğunu düşünerek satın almasıydı. Ama bundan sonrası son dakikaya kalacak” şeklinde konuştu.

“Tatilcilerin güveni kırılıyor”

Son dakika rezervasyonlarda bazı otellerin erken rezervasyon döneminden daha düşük fiyat politikası uyguladığını bu nedenle tatilcilerin güveninin kırıldığını belirten Kızılsaç, “Otelcilik tarafında şöyle bir şey var; doğru zamanda doğru fiyatı belirleyen zarar etmez. Ama bunu iyi hesap edemeyen büyük ihtimalle EB’den daha aşağı inecek son dakikada. Kimisi diyecek ki yüzde 70 doluluğu yakaladım, fiyatımı indirmem, bu şekilde devam edeyim. Bir yandan da personel sorunu var bazı otellerde. Yüzde 100 doluluklara girmek istemeyecekler. Kimisi de diyecek ki, benim doluluğum hala daha yeterli değil. Fiyatı ineyim, müşteriyi toplayayım. Bu sefer EB’nin altına inecek. Bu da neyi getiriyor? Bir sene sonra müşteriye olan güveni yıkıyorsunuz. EB’de en iyi fiyatı vereceğim dediğiniz müşteriyi cezalandırıyorsunuz. Bir sene sonra EB alamıyorsunuz” açıklaması yaptı.

“Hiç açamadığımız destinasyonları açmaya başladık”

Bu yıl Maldivler, Şeyseler, Tayland gibi destinasyonları da satışa açtıkları bilgisini veren Kızılsaç şöyle devam etti; “Özellikle Maldivler satışları iyi gidiyor. Rakamları yakalayabileceğiz gibi gözüküyor ama son dakika çok belirleyici olacak. İşin son dakikaya sıkışması hem operatöre hem otelciye stres yapar. Bunu nasıl yöneteceğiz ve pandemiden sonra tekrar eski durumları yönetebilecek hale gelecek miyiz bilmiyorum ama herkesin beklentisi farklı. İspanya’daki otel diyor ki yüzde 65 dolulukla gitmek benim için avantaj, Türkiye’deki diyor ki yüzde 80 benim için iyi, kimisi diyor ki yüzde 100’ü yakalamam lazım. Bu genelde otelcilerin belirleyeceği bir şey aslında.“

“Türkiye Almanya pazarında 2022’nin yüzde 15 üzerine çıkar”

2023 yılında Türkiye’nin Almanya pazarında 2022’nin ancak yüzde 10-15 üzerine çıkabileceğini kaydeden Kızılsaç, “Bunun nedeni; geçen sene 5 yıldızlı otellerin yoğunluklu satılması. Bu sene 3-4 yıldızlar da satılacağı için sanırım sayı ancak yüzde 10-15 üzerine çıkar” dedi.

Yorum Yaz