Sürdürülebilir turizm alanında yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan Hüseyin Çağlar İnce, turizm çalışanlarına yönelik hazırladığı coğrafya farkındalığı seminerleri ile turizm çalışanlarıyla buluşuyor.
Sürdürülebilir turizm kavramı tüm dünyada hızla yerini bulurken Türkiye Turizminde de son yıllarda gündeme gelmeye başladı. Doğal ve kültürel kaynakların hızla yok olma sürecinde olması ve turistlerin doğal ve kültürel deneyimlere daha fazla ilgi duyması turizm sektörünü bu alanda çalışmalar yapmaya yönlendiriyor.
Pazarlamada Doğa Farkındalığı
Turizmin temel değerlerinin yeniden ilgi görmesinin turizmde yeni çalışmalara ilham kaynağı olmaya başlıyor. Bölge ve otel doğasını anlatan kitaplar, sosyal medya içerikleri, uygulamalar, interaktif panolar özellikle otel pazarlanmasında yeni bir bakış açısı ile hızla yaygınlaşıyor. Bölgeye ait hikâyelerin otellerle birlikte kurgulanması, bahçedeki ağaçların mitolojik hikayeleri, otellerin canlı türleri gibi pek çok ürün ile otellerin hikayeleri özgünleşiyor.
5 Duyu ile Deneyim
Bununla birlikte misafir deneyimleri için aktiviteler turizmde artan trendler arasına girmeye başladı. Orman banyosu, otel bahçesinde otel doğası turları, çocuklarla doğa atölyeleri oldukça ilgi gören konular arasında yer alıyor.
Coğrafya Farkındalığı Seminerleri
Otellerin sürdürülebilir turizm alanında ilk adımları atılmaya devam ederken coğrafyanın kıymetli değerlerini turizm çalışanları ile paylaşmak üzere Biyomühendis ve Doğa Farkındalığı Uzmanı Hüseyin Çağlar İnce tarafından Coğrafya Farkındalığı Seminerleri başlatıldı. Turizmde yaptığı coğrafya farkındalığı çalışmaları pek çok kuruma sürdürülebilir turizm alanında pek çok kuruma ödüller kazandıran ve kendisi de bu çalışmaları ile ATSO KÖK Ödülü, SKALİTE 2017 gibi ödüller alan İnce;
“Doğal ve Kültürel değerleri açısından benzersiz bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu seminerler ile bu zenginliğimizi ve turizm ile ilişkisini yakından tanıyoruz. Böylece turizm çalışanlarının çalıştıkları kurum ile bulundukları coğrafya arasındaki bağı daha yakından görmelerini ve çalışmalarına ilham kaynağı olmasını hedefliyoruz. Benzersiz bir coğrafyadan aldığınız ilham ile yaptığınız üretimler elbette özgün ve benzersiz olacaktır.
İlk seminerlerde bu hedeflerimiz doğrultusunda hemen ilk adımların atıldığını görmeye başladık. Bölge doğasına ait bitkilerden elde edilen ve özgün hikayesi olan kokteyler üretenler, otel mutfağında özgün menüler geliştirenler, otelin marka değerine bölge doğasından katkı sağlayanlar ve sosyal medya içeriklerinin doğa ile zenginleştirenler bize ilk gelen dönüşler arasında yer alıyor.
Burada anlatılanalar bizim hikayemiz dolayısıyla her kesim büyük ilgisini gören bu seminerlerde; Doğa, biyolojik çeşitlilik, kültürel miras, mitoloji ve masallar var. Hepsi birbirinin içinde hepsi birbirini besliyor. Kısacası, 100’ün üzerinde fotoğraf ve video ile oldukça keyifli bir farkındalık sunumu turizm çalışanlarıyla buluşuyor.”
Hüseyin Çağlar İnce hakkında
Biyomühendis ve Doğa Farkındalığı Uzmanı
Hüseyin Çağlar İnce, Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü ve Ayvansaray Üniversitesi Turist Rehberliği Bölümünden mezun olmuştur. Şu an Turizm yönetiminde yüksek lisans yapmaktadır. İnce, yaklaşık 15 yıldır hazırladığı kitapları, belgeselleri ve TV programları ile Türkiye Coğrafyasının değerlerini öne çıkarmak üzere çalışmalar yapmıştır. Şu anda “Sosyal Girişimciliği” model aldığı çalışmaları kapsamında, “Doğa Farkındalığı” konusunda farklı kurumlarla birlikte topluma ve doğaya değer katan projeler üretmektedir.
Halen Antalya’da yaşayan Hüseyin Çağlar İnce, turizmde doğa farkındalığı yaratmak üzere sektörün önde gelen kuruluşlarıyla birlikte ürettiği projelerle sürdürülebilir turizm adına misyon yüklenmiştir. Her tesis için özel hazırladığı “doğa rehberi” kitapları 4 farklı dilde ve 50 binin üzerinde basıldı ve ülkemize gelen turistlere oteller tarafından hediye edildi. Yaptığı çalışmalarla birçok ödül alan İnce, konuşmalar yapmakta ve biyokültürel değerler üzerine, kitaplar, belgeseller ve sosyal medya içerikleri hazırlamaktadır.