We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel KONAKLAMA SEKTÖRÜ TEKNOLOJİ VE DİJİTALİN KISKACINDA

KONAKLAMA SEKTÖRÜ TEKNOLOJİ VE DİJİTALİN KISKACINDA

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Konaklama sektörü teknoloji ve dijital dünyanın kıskacında. Yeni trend ve konseptler alışkanlıkları değiştirirken otellerdeki günlük uygulamalar zamanla daha çok çevre dostu ve teknoloji odaklı hale gelecek.

DİJİTALLL

Cornell Araştırma Merkezi, Hospitality Research ve Google, bu yıl otelcileri yakından ilgilendiren, konaklama sektörünü etkileyecek olan 10 temel teknolojik trendi araştırıp belirledi. Sektörü etkiyecek 10 teknolojik eğilimi sizler için özetledik.1. Teknoloji kurdu Millennial* kuşağı: Yapılan araştırmalar, 2025’te seyahat edecek ABD’li turistlerin yarısının bu kesimden oluşacağın ortaya koyuyor. Seyahatin yükselen yıldızları Milleniyerler’in alışkanlıklarını anlamaya yönelik strateji geliştirenler başarılı olacak. Yaşları 18 ila 34 arasında değişen bu kesimin temsilcileri, seyahatin çehresini değiştirecek, en yüksek harcama gücene sahip bir kitle. Bu kesim teknolojiyi iyi kullanıyor. Seyahatlerini online planlayıp, yorumlarını da anında yapıyorlar. Tipik özellikleri; etkileşim ve duygusal deneyim oluşturuyor.

2. Kişileştirme müşteri hizmetlerine karşı: Müşteri hizmetleri değişiyor. Otel misafirlerinin çoğu artık kendi kendine yetebiliyor. Dijital gezgin teknoloji sayesinde birçok ihtiyaç mobil araç ve web sitelerinden sağlanabiliyor. Konferans ve etkinlikler için gidilen iş seyahatlerinde, akıllı teknoloji ürünü cihazlar ve hatasız uzman personel desteği beklentisi yükseliyor.

3. Kişisel sağlık ve esenlik kontrolü önem kazanıyor: Ortadoğu’da, özellikle de Birleşik Arap Emirlikleri ve Dubai, kişisel sağlık ve esenlik birimlerine ciddi para harcanıyor. Bu birimler otellerden bağımsız konutlar veya otellerde olabiliyor. Bu birimlerde de artık enerji verici aydınlatma, hava temizleme, yoga alanları, oda egzersiz donanımları, vitamin ve duş suyu gibi alanlarda yenilikçi teknoloji ürünleri kullanılıyor.

4. Yeme-içme (catering): Teknolojideki temel eğilimlerden birini sağlıklı gıda seçeneklerinde görüyoruz. Örneğin, Marriott Chicago O’Hare geçtiğimiz günlerde bir test pilot proje başlattı. Burada misafirleri sağlıklı bir otomat makinesi karşılıyor. Konuk otomattan soda, şeker çubukları ve dondurmanın yanı sıra, yoğurt, çilek ve yerel kaynaklı balla yapılmış bir ‘detoks salatası’ da alabiliyor.

5. Check-in ve odaya erişim kolaylaştı: Misafirler artık mobil check-in ve dijital kapıcı hizmetlerine güveniyor. Platformlar ve cihazlar arasında kesintisiz bağlantı artık bir norm haline geldi. Bazı otel grupları kendi check-in’lerine ekledikleri yeni dijital saat seçeneklerini Apple ile uyumlu hale getiriyor. Bu uyumda, bütünleşmiş çıkışlar, USB portları ve otel TV sistemleri ile kablosuz teknoloji temel unsur haline geldi.

6. Sürdürülebilirlik norm haline geldi: Çevre dostu uygulamalar birçok otel için artık olmazsa olmaz hale geldi. Gezginlerin bir kısmı, ilave maliyetlere rağmen artık tercihlerini “yeşil” otellerden yana kullanıyor. Yenilenebilir enerji kaynağı ve yenilikçi projeler önem kazanıyor. Enerji otellerin çatısına konan panellerle güneşten alınıyor. Güneş enerjisi otomatik ışık kontrolü, ısıtma ve soğutmada da kullanılıyor.

7. Az insan, daha fazla veri: Oteller, daha fazla veri kullanarak daha az personelle işlerini yürütmeye başladı. Misafire sunulan teknolojik imkânlar sayesinde daha fazla kişiselleştirme yapılabiliyor. Örneğin, konuktan alınan veri sayesinde daha otelin restoranına gelmeden kahvaltısının siparişi alınıyor. Teknoloji şirketleri yenilikçi yazılım ve sistemlerini genişletiyor. Bu sistemlerden birini de “Misafir Davranış İş Zekâsı Sistemi” oluşturuyor.

8. Küreselleşme ve hedefi teşvik etmek: Seyahat endüstrisi, özellikle teknoloji ve sosyal medyanın sunduğu imkânlar sayesinde erişilebilirliği arttırıp, kurum-kuruluşlarla bireylerin iletişimlerini hızlandırıyor. Sosyal mecralar sayesinde otelciler, tanıtım ve teşvik kampanyalarını bireysel olarak yapabiliyor.

9. İtibar yönetimi ve gerçek zamanlı pazarlama: İnsanlar, eskiye oranla, ellerindeki akılı telefon veya benzer mobil araçlardan her şeye daha hızlı ve kolay ulaşıyor. Facebook ve TripAdvisior gibi mecralara ulaşım kolaylaşınca bu durum bir oteli ‘vezir’ veya ‘rezil’ edebiliyor. Bu noktada gerçek zamanlı itibar yönetimi ve pazarlama da önem kazanıyor. Otelcilerin, Yelp Yahoo, Facebook veya Expedia’daki misafir yorumlarına hızlı yanıt vermeleri gerekiyor. Sosyal medya artık pazarlamanın da önemli bir unsuru haline geldi.

10. Lüksü teknoloji ile desteklemek: Teknoloji hızla gelişiyor. Otelcilerin bu hıza ayak uydurup, sistemlerini teknolojiye hazır hale getirmesi gerekiyor. Otelciler müşterilerine yaygın kullanılan teknolojilerin yanı sıra, kendilerini ‘özel’ olarak hissedebilecekleri özel ya da lüks imkânlar sunuyor. Örneğin, odaya iPad için uygun cihazlar bırakılıyor. Banyo aynalarına yüksek kalitede müzik dinlenebilen, TV izlenebilen gömülü sistemler yerleştiriyorlar. Böylece, misafirlerine lükste de farklı bir deneyim yaşatıyorlar. (Derleyen: Kerem Köfteoğlu)

*Millennial: 1980-2000 yılları arasında doğan, günümüzde yaşları 18 ila 30 arasında değişen kesim “Millennialler” olarak tanımlanıyor. Arkadaşları veya organize turlarla, şehir şehir konser ve benzer etkinliklere katılmaya can atıyor. Bunlara yönelik hazırlanacak turlar rağbet görecek.

 

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.