We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İŞTE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN 2016 BÜTÇESİ!

İŞTE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NIN 2016 BÜTÇESİ!

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

 

Bakan Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2016 bütçesini açıkladı!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Turizm Bakanlığı’nın 2016 yılı bütçe planlaması kapsamında toplandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal sunum yaparak bakanlığın 2016 yılında hayata geçirmeyi planladığı projelerden bu projelere ilişkin bütçelerden bahsetti.

Bakanlığın 2016 yılı bütçesinin 2 milyar 297 milyon lira olduğunu belirten Bakan Ünal, bu bütçenin yüzde 25’ini yatırım bütçesinin, yüzde 75’ini de cari bütçenin oluşturduğunu dile getirdi. Öte yandan yaptığı sunumda, gençlerin kültür ve sanat girişimlerinin desteklenmesi için bu yıl 50 milyon lira bütçe ayırdıklarını da sözlerine ekledi.

“BÜTÇE 2015’E GÖRE YÜZDE 21 ARTTI”

Bakanlığın 2016 yılı bütçesinin ise 2 milyar 778 milyon lira olarak görüşüldüğünü söyleyen Ünal, bütçenin yüzde 27’sinin yatırım bütçesi, yüzde 73’ünün ise cari bütçe olarak planlandığını ifade etti.

Bakan Ünal, Bakanlık olarak hazırladıkları “Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı” çatısının şehrin tarihi dokusunun ihyası, kültür alanlarının canlandırılması, şehir kültürünün zenginleştirilmesi ve tanıtımı, Anadolu medeniyet izlerinin gün yüzüne çıkartılması, kültür ekonomisi ve girişimciliğinin desteklenmesi, kültür sponsorluğu sisteminin geliştirilmesi, beşeri kapasitenin güçlendirilmesi ve eğitimin stratejik alanlardan biri olduğunu aktardı.

Şehirlerin dünü ve bugününün bütüncül bir yapıda korunması ve yaşatılması, şehir hafızasının güncellenmesi, şehrin tarihi ve kültürel mirasının ortaya çıkartılması, geleneksel ve modern sanat ile kültür girişimlerinin desteklenmesi, sanat ve sanatçıya verilen desteklerin artırılması ile sanatı halkla buluşturacak bir şehir kültür ve sanat yönetimi kurulmasını hedeflediklerini vurgulayan Bakan Ünal, bunun için şehirlerdeki kültür girişimcileri ve kültür endüstrilerini hibe ve kredilerle destekleyip, istihdam ve yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını kaydetti.

Bakan Ünal, bu hedefler çerçevesinde hazırladıkları “Kültürel Kalkınma Programı”nı kültürel eylem planı olarak ileri tarihlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Ünal’ın 2016 yılı bütçesine dair sunumunda yer verdiği hangi alana ne kadar bütçe ayrıldığına ilişkin satır başları ise şu şekilde:

1) Gençlerin kültür ve sanat girişimlerinin desteklenmesi için bu yıl 50 milyon lira bütçe ayrıldı.

2) Bakanlığa bağlı olarak 198 müze, 138 ören yeri ve 216 özel müze faaliyet gösteriyor. Müze ve ören yerlerini geçen yıl 28 milyon kişi ziyaret etti. Yeni açılacak 12 müze ile yenilenmekte olan 6 müze olmak üzere toplam 18 müzeyi bu yıl içinde ziyarete açmayı planlıyoruz. Yeni açılacak müzeler için yaklaşık 75 milyon, yenilenenler için 16 milyon olmak üzere toplam 91 milyon lira ödenek kullanılmasını planlamaktayız. Yapımı ve yenileme çalışmaları devam eden 25 müzemiz için toplam 65 milyon lira ödenek kullanılmış olup, 2016 yılında çalışmalara devam edilerek bütçe imkanları çerçevesinde tamamlanacaktır.

3) Turizm sektörünün desteklenmesi çalışmaları kapsamında, Antalya, Gazipaşa-Alanya, Dalaman, Milas-Bodrum havalimanlarına tarifeli ve tarifesiz, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanına ise tarifesiz uçak seferleriyle 1 Nisan- 31 Mayıs arasında turist getiren (A) grubu seyahat acentelerine turistik uçak seferi başına 6 bin dolar destek sağlanacak.

4) Turizmin çeşitlendirilmesi hedefi çerçevesinde yürütülen ‘Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı’ kapsamında Bakanlık tarafından ilan edilen 73 termal turizm merkezi ve 3 kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesinde termal sağlık turizmi hizmeti sunan veya sunabilecek tesislerin envanterinin çıkartılması, potansiyel tespiti ve fizibilite çalışmalarının tamamlanması için öngörülen 2016 yılı bütçesi 1,5 milyon lira olarak belirlendi.

5) Program kapsamında Bakanlığımızca önerilen 5 bölgede (Afyonkarahisar Ömer Gecek Termal, Ankara Haymana Termal, Yalova Termal, Nevşehir Kozaklı Termal ve Eskişehir Kızılinler Termal turizm merkezleri) çevre düzeni planı, imar planı çalışmaları ile jeotermal su dağıtım projelerinin hazırlanarak yapılması planlanmaktadır. Bununla birlikte ülke genelindeki termal bölge ve merkezlerde kaynak koruma alanı etüt çalışmaları, jeolojik ve jeoteknik etüt, sondaj, su dağıtım proje ve uygulamalarının yapılması hedeflenmektedir. Bu çalışmalar için 2016 yılı bütçesinde 12,5 milyon lira ödenek ayrılmıştır.

6) Kış turizminin ülkemizdeki potansiyelinin tespiti ve öncelikli alanların belirlenmesi amacıyla Bakanlığımız tarafından Kış Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi Turizmi Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanmaktadır. Bu çalışma için öngörülen 2016 yılı bütçesi 2 milyon liradır.

 

1 yorum

Zafer Cengiz 17 Şubat 2016 - 21:42

Bakanlık Bütçesi için haberde verilen oldukça detaylı metni 3 kez taramış olarak: Güncel krizde en öne çıkan ve herkesin üzerinde hassasiyetle durarak merak ettiği Turizm için HAYATİ RAKAM Olan TANITMA BÜTÇESİ konusunda tek bir detay göremedim? 9.Kalkınma Planında belirlenen “yıllık turizm döviz girişlerinin %1’inin tanıtmaya ayrılması prensibi” gereğince 200 Milyon$ = 600 MilyonTL düzeyinde olması beklenen Tanıtma Bütçemizin verilen Toplam rakamın %20’si düzeyinde olduğu görülüyor AMA herhalde 60 bile değil- Sadece 6 Milyonla (%0,2) BU YIL rahatça idare edilip geçiştirilecektir..!? SONUÇ: Ulusal ekonomiye %10 TOPLAM Katkı yapan turizm endüstrimizin Yine “üvey evlat olarak ızdıraplar içinde yaşama süreci” tekerrür edecek ve “geleceğe dönük kültür altyapımız desteklenirken” krizde hayati önem kazanan “turizmde reklam ve tanıtma bütçesi” eski yıllardaki gibi gerekenin %1’inde kalacaktır!

Cevapla

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.