We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel HEM ELEKTRİK ÜRETİYOR HEM TURİST ÇEKİYOR

HEM ELEKTRİK ÜRETİYOR HEM TURİST ÇEKİYOR

Gaziantep ve Şanlıurfa’yı buluşturan Birecik-Nizip Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılamakla kalmıyor, turizme de hizmet ediyor.

Sabah Gazetesi, Mehmet Boncuk’un haberine göre ; Atatürk, Karakaya ve Keban’dan sonra Türkiye’nin üretimdeki en büyük 4. barajı olan Birecik-Nizip Barajı ve Hidroelektrik Santrali, 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor. Baraj, Zeugma Antik Kenti ve Halfeti ilçesini de kapsayan turistik tekne gezilerine ev sahipliği yapmasıyla da bölge turizmine katkıda bulunuyor.
TEKNE GEZİLERİ
Fırat Nehri üzerinde enerji ve sulama amaçlı olarak kurulan ve Gaziantep il merkezine 55, Şanlıurfa il merkezine ise 90 kilometre uzaklıkta bulunan baraj, 672 MW kurulu gücü ve yıllık 2,5 milyar kilovat saat elektrik üretim kapasitesine sahip. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve 2016 yılında kamuya geçen baraj, Zeugma Antik Kenti, Halfeti ve tarihi Rumkale’ye dayanan aynasıyla yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği tekne gezileriyle de ilgi odağı oluyor.

AÇIĞI KAPATIYOR
Önümüzde dönemde Gaziantep bölgesindeki sulama projelerinin de tamamlanmasıyla elektrik ve turizmin yanı sıra tarıma da ciddi bir katkı sağlaması beklenen barajın üzerinde kurulu hidroelektrik santralinde yaklaşık 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapılıyor. Enerjidebüyük oranda dışa bağımlı olan ülkemizde bu miktar cari açığın önemli bir bölümünün kapatılmasını sağlıyor. Baraj aynı zamanda Fırat’ın geçtiği bölgelerden nehre akıtılan kanalizasyon atıklarının bir bölümünü de temizleme görevi görüyor. Kanalizasyondan kaynaklanan pis kokular, baraj gövdesinin olduğu bölgede üreyen midyeler sayesinde temizleniyor. Bu da suyun aşağı bölgelere daha temiz ve kokusuz olarak akmasını sağlıyor. Yine bilinçsizlik nedeniyle nehre atılan plastik gibi zararlı atıklar da baraj gövdesinde toplanıp imha ediliyor.

Yorum Yaz