We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Erçin Yalçın: “Turizmde Covid-19 Etkisi”

Erçin Yalçın: “Turizmde Covid-19 Etkisi”

Erçin Yalçın: “Turizmde Covid-19 Etkisi”

Profesyonel otel yöneticisi Erçin Yalçın, “Turizmde Covid-19 Etkisi” yazısını kaleme aldı.

Erçin Yalçın: “Turizmde Covid-19 Etkisi”

İşte Erçin Yalçın’nın kaleme aldığı yazı…

2014 yılında Rusya’da yaşanan ekonomik kriz ve sonrasında, 2015 yılında Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinden dolayı zorlu bir 2 sene geçmişti.

Toparlanma 2018 yılında başladı. 2019 yılında ise 52 milyon turist sayısı ile 35 milyar dolarlık gelir ile rekor büyüme gerçekleşmişti. 2020 yılında beklentiler; turist sayısında ve kişi başı harcamalarda çok daha iyi rakamlara ulaşılacağı yönündeydi. Hayatımıza Covid-19 girene kadar, düne kadar lugatımıza girmeyen bir sürü kelime girdi. Bir anda hepimiz tıbbiye 1.sınıf öğrencisi gibi olduk. Neydi bu hayatımıza giren kelimeler; ‘Covid-19-Korona-Enfekte-Semptom-İzole-Sosyal Mesafe-Maske-Eldiven-Karantina-Entübe-Pandemi vb. birçok kelime.

“Türkiye olarak daha iyi durumdayız”

Türkiye olarak Sağlık Bakanlığımızın erken aldığı tedbirler sayesinde diğer ülkelere göre daha iyi durumdayız çok şükür. (Bilim Kurulunun Kurulması ve sonrasında bu kurula Halk&Toplum sağlıkçılarımızın eklenmesi ile daha da güçlendi). Diğer taraftan 2018 yılında Türk Lirasında yaşanan sert değer kayıpları, ağırlıklı olarak yabancı para cinsinden borçlanarak finansman sağlayan turizm sektörünün borç yükünü artırmıştı. Takibinde yürürlüğe giren imar barışı ve kamu taşınmazları tahsis süre uzatımı düzenlemeleri de sektöre borç yükü getirmişti.

2019 yılındaki rekor büyüme ve 2020 sezonuna ilişkin olumlu beklentiler, sektörümüzdeki yatırımcıların ve tur operatörlerinin yeni yatırımlar yapmasını; kredi borçları nedeniyle zorluklar yaşayan şirketlerin de otelleri genişleme hedefleyen yatırımcılara satmasını sağladı. 2020 yılına umutla başlayan biz turizmciler Çin’de ortaya çıkan ve kısa bir sürede tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgınından en derin etkilenen sektörlerin başında geliyoruz.

“COVID-19’un etkisi çok büyük ve henüz tam olarak ölçülemez durumda”

Turizm sektörü gerek sağladığı istihdam gerekse çok ihtiyacımız olan döviz rezervlerinin artışı açısından kritik bir öneme sahip. Sektör yöneticileri olarak rezervasyon iptallerinin, personel yönetiminin ve finansman yapılandırmalarının yanında gelecek döneme ilişkin operasyonel stratejilerinin de belirlenmesi açısından zorlu bir dönemdeyiz. Bu dönemde, yöneticilerin, operasyonel etki analizlerini farklı senaryolara göre proaktif bir şekilde güncel tutması ve buna ilişkin nakit yönetimini ve devlet tarafından sağlanan destekleri yakından takip etmesi; önümüzdeki günlerde olumlu gelişmelerin yaşanması durumunda sektördeki talebe hızlı cevap verebilmeleri açısından çok önemli olacak. Kurumsal açıdan fark yaratmalarını sağlayacaktır. COVID-19’un hem gelirler hem de tedarik zincirleri üzerindeki etkisi çok büyük ve henüz tam olarak ölçülemez durumda. Oteller, restoranlar, tema parkları, sinemaları kapatmak için alınan kararlar; seyahat ekosistemine tüm yıkıcı etkisinden bahsetmeksizin, bunların hepsi dünya turizmi üzerinde önemli bir etkiye sahip.

İçinde bulunduğumuz durum; yeni teslimat konseptleri, beşeri sermaye paylaşım platformları,“staycation veya holistay konsepti” olarak adlandırılan mevcut yaşam alanında yapılan aktivite ve tatil konsepti gibi yeni iş modelleri ve fırsatları da getirirken, daha az üretkenlik yaratan stok sayımları, güvenlik planları, standart işletme prosedürleri ve sosyal medya planlarına ayrılacak zamanlar ileri dönemlere ertelenmiş oldu.

Finansal etki: Tahminleriniz bir fonlama gereksinimini vurgularsa, mevcut özkaynak veya  borçlanma fon kaynaklarınızı değerlendirin. Mevcut kredi sağlayıcılara karşı şeffaf olun ve onları çözüme yönelik prosedürlerinize ve süreklilik planlarınıza dahil edin.

Kısa vadeli finansman sağlamak için hızlı hareket edebilen alternatif borç verenler olabilir. Ancak, bunlar daha yüksek faiz ve komisyon yapısına sahip. Özel bankaların tavrı ortada bırakın destek olmayı işleri daha da zorlaştırıyorlar. Bu dönemde yardımcı olmazlar ise ne zaman olacaklar? Vergi iadeleri ve diğer mali yardım tedbirlerine başvurduğunuzdan emin olun.

Operasyonel etki: Önümüzdeki altı ay için genişletilmiş nakit akışı tahmininiz olsun. Gerçekçi olun ve kritik nakit akış noktalarını ve kredi sözleşmelerindeki rasyo şartlarını anlayıp baz ve kötümser senaryolara sahip olun.

Operatörler için: tedarikçilere olan ödemelerinizi yönetin. Tüm ihtiyari operasyonel ve sermaye harcamalarını en aza indirin. Nakit tasarrufu sağlamak için mümkün olan durumlarda tamir, bakım ve diğer sermaye harcamalarını revize edin veya erteleyin. Pazardaki gelişmelere hızlı bir şekilde cevap vermek için gelişmiş bir gelir yönetim sistemi ve fiyatlandırma modelleri uygulamaya koyun.

Neye odaklanmalı ve ne yapmalıyız;

Doluluk ve Oda Başı Gelir üzerindeki etkiyi değerlendirin ve hafifletmek için bir plan oluşturun. Kilit paydaşlarınızı proaktif bir şekilde yönetin. Planlarınızı aktif olarak gözden geçirin.

Yatırımcılar için: Operatörlerinizin nasıl etkilendiğini öğrenin ve geçerli olan sözleşme türlerini (kiralama veya yönetim) belirleyin.

Performans üzerindeki etkisi ile ilgili beklentilerini tartışmak için operatörlerinizle konuşun.

Operatörler için: Doluluk ve Oda Başı Gelir üzerindeki etkisini değerlendirin ve riski azaltmak için bir plan oluşturun. Kaybın kalıcı mı yoksa sadece ertelenmiş mi olduğunu anlayın. Yatırımcılar için işletme ücretleri üzerindeki etkisini anlayın.

Beklentileri yönetmek ve güveni korumak için tedarikçilerinizle, fon sağlayıcılarınızla, proje geliştiricilerinizle ve yüklenicilerinizle konuşun.

Tedarikçilerle malzeme, kira vb. konularda indirim görüşmelerini başlatın. Eğer kredi sözleşme şartlarını yerine getiremeyecekseniz, bunun sürdürülebilirliği etkilemeyecek kısa vadeli bir sorun olmasına dayanarak bir feragatname almak için borç vereninizle konuşun.

Çalışanlarınızla şeffaf bir iletişim kurarak, bu zor zamanda katkılarını ve morallerini korumak için İK, yetenek yönetimine odaklanın.

“Çalışanlarınızı mutlak suretle koruyun”

Müşterilerinizi uzun vadede elinizde tutabilmek için iptallere yönelik farklı seçenekler sunun. Satış Pazarlama ekipleriniz 7/24 bu işin üzerinde olsunlar. Strateji geliştirerek olabilecek tüm alternatif paketleri hazırlasınlar. Zaman durma zamanı değil, elbet bu salgın bitecek er ya da geç.

Bu dinamik ve hızlı hareket eden bir ortam. Durumda meydana gelebilecek değişiklikleri ve bunların etkilerini takip ettiğinizden emin olun. Normal operasyonel ve iş süreçleriniz dışındaki değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt vermeye hazır olun. Kararların hızlı bir şekilde alınmasına, iletilmesine ve uygulanmasına izin vermek için ayrı bir yönetim yapısı gerekli olabilir. İşinizi yeniden değerlendirmek, çalışanlarınızı eğitmek ve daha esnek olmak için yeni ürünler geliştirmeye çalışmak, yeni fırsatlar aramak için bu kesinti süresini çok iyi kullanın.

Ülkemizde Covid-19 görülmeye başladığından bu yana sadece konuşulan devlet bize yardım etsin vs. Devletimiz hangisine yetişecek?  Tek sektör biz değiliz unutmayalım! Öncelikli olarak birlikten güç- kuvvet doğar. Sırt sırta omuz omuza vereceğiz başka yolu yok. Bu süreçte ülkemizde ve tüm dünyada hayatını kaybedenlere Allahtan Rahmet yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Halen hastanelerde yatmakta olan tüm hastalara da yüce rabbimden acil şifalar dilerim. Gerçek anlamda hiç birimizin görmediği yaşamadığı tahmin bile edemeyeceğimiz kadar büyük olan bu krizi, kendi şahsi görüşüm olarak çok iyi yöneten Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza ve özellikle Tüm Sağlık çalışanlarımıza ve diğer tüm emekçilere canı gönülden teşekkür ederim.

Otellerdeki açık büfe kalkacak konusunda ise Sayın Fettah Bey’in dediklerine katılıyorum. Bu işe büfe ile başlarsak bu işin sonu gelmez. Dediği gibi tabağı kim getirdi, bardağı kim elledi, maşayı kim attıya kadar gider bu iş. Otellerimiz dünya standardında oteller. Bizlerin süreç sonrası dikkat edeceği en önemli şey temizlik ve hijyen seviyemize her zamankinden daha çok dikkat etmek olacaktır, tüm departmanlarda…

Turizmde kalın, olumlu kalın, odaklanın ve finansal pozisyonunuza dikkat edin. Sosyal Mesafeyi koruyun. Evde Kalın. Allahın izniyle hep birlikte bu salgını da atlatacağız İNŞALLAH.

İnsanın Şifası İnsandır, Yolumuz Açık Olsun.

Erçin YALÇIN

Profesyonel Hotel Yöneticisi

GM Dergisinin Diğer Haberleri İçin Tıklayınız!

Yorum Yaz