We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel İSTANBUL TURİZMDE RAKİPLERİ ARASINDA GERİ DE KALDI

İSTANBUL TURİZMDE RAKİPLERİ ARASINDA GERİ DE KALDI

İstanbul’un turizmde Avrupa kentlerinin gerisinde kaldığını belirten CHP’li Engin, hükümetin sorunun çözümüne odaklanmasını istedi.

Turizmde yaz aylarında da beklenen canlılığın sağlanmaması sektör temsilcilerinin endişelerini artırırken, CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin tarafından yapılan açıklamada hükümetin düşen turist sayısı ve düşük turizm gelirlerine ilişkin acil önlem alması çağrısı yapıldı.

AKP’nin son yıllardaki sorunlu dış politikası nedeniyle turizmde zor günler geçirdiğini, son birkaç yıldır, hem gelen yabancı ziyaretçi sayısı hem de turizm gelirleri açısından İstanbul’un Avrupa’daki diğer kentleri çok geriden takip ettiğini belirten Engin, “2016 yılının ilk 5 ayında İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçi sayısı 3 milyon 734 bin iken, 2017 yılının ilk 5 ayında yabancı ziyaretçi sayısı 3 milyon 557 bine kadar gerilemiştir. Ayrıca ilk 5 ayki veriler incelendiğinde, 2017 yılı İstanbul turizm verilerinin ne yazık ki 2013 verilerinin dahi gerisinde kaldığı görülmektedir” dedi.

Gelir kaybı büyüyor
Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB) hazırladığı ‘Haziran 2017 Ülke Performans Raporu’na da değinen Didem Engin, “Raporda Türkiye’nin, Haziran 2017’de oda başı gelirlerde 31 avro ile Avrupa ülkeleri arasında son sırada yer aldığı belirtiliyor. İstanbul ise, Haziran 2017’de, ortalama günlük satılan oda bedeli yani ADR’sindeki yüzde 17,5 düşüş ve toplam oda sayısı üzerinden oda başı elde edilen gelirlerde yani RevPar’daki yüzde 10,5 düşüş ile en büyük gelir kaybı yaşayan Avrupa destinasyonu oldu. Oteller turist sayısındaki azalma ile başa çıkabilmek için fiyat kırarak ayakta kalmaya çalışıyorlar. Bu da diğer Avrupa kentlerine göre İstanbul’un çok ciddi gelir kaybı yaşamasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Dükkânlar boşaldı
Gelen yabancı ziyaretçi sayısındaki azlığın pek çok sektörü etkilediğini dile getiren Engin, İstanbul’da Kapalıçarşı ve Sultanahmet’te çok sayıda dükkânın kiraları karşılanamadığı için ya boşaltılmış ya da satılığa çıkartılmış durumda olduğuna işaret ederek, “Yiyecek-içecek sektöründen tutun da ulaşım, eğlence, hediyelik eşya, tekstil-konfeksiyon, halı-kilim alımı gibi çok sayıda sektörün işleri çok ciddi biçimde aksıyor. Türkiye genelinde ve özelde de İstanbul’da turizmin canlanması için Hükümet’in acil önlemler alması gerekli” dedi ve hükümete acil önlemler alınması için çağrı yaptı. KAYNAK: Birgün

Yorum Yaz