We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Gündem AB Schengen vize prosedürünü dijitalleştirmeye hazırlanıyor

AB Schengen vize prosedürünü dijitalleştirmeye hazırlanıyor

Avrupa Birliği üye ülkelerinin büyükelçileri, vize prosedürünün dijitalleştirilmesine yönelik bir yasa teklifi için AB konseyinin müzakere yetkisini kabul etti.

Çevrimiçi vize başvurusu yapma imkanı getirmeyi ve mevcut vize etiketini dijital vize ile değiştirmeyi içeren yasa teklifi ile, vize başvuru prosedürünü daha verimli hale getirilmesi ve Schengen bölgesinin güvenliğinin arttırılması amaçlanıyor.
Önerilen yeni kurallar uyarınca vizeler dijital formatta, kriptografik olarak imzalanmış 2D barkod olarak verilecek. Bu sayede sahte ve çalıntı vize etiketlerine ilişkin güvenlik riskleri de azaltılmış olacak.

Konsoloslukların yükünü azaltacak
İsveç Göç Bakanı Maria Malmer Stenergard konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
“Dijital Schengen vizesi yasal yolcuların başvuru yapmasını kolaylaştıracak ve aynı zamanda Schengen bölgesinin daha güvenli hale gelmesine yardımcı olacaktır. Çevrimiçi başvurular, seyahat edenlerin konsolosluğa gitme sayısını azaltacak ve ulusal idareler için süreci daha sorunsuz hale getirecektir. Aynı zamanda dijital vize, vize etiketinin tahrif edilmesi ve çalınması riskine de son verecektir.”
Önerilen yeni kuralların bir vize başvuru platformu oluşturacağına dikkat çeken Stenergard; Schengen vizesi için yapılacak tüm başvuruların, ilgili ulusal vize sistemlerine bağlı tek bir web sitesi olacak bu platform üzerinden yapılacağını belirtti. Bu platformda vize başvuru sahipleri gerekli tüm verileri girebilecek, seyahat ve destekleyici belgelerinin elektronik kopyalarını yükleyebilecek ve vize ücretlerini ödeyebilecekler. Ayrıca vizeleriyle ilgili kararlar da kendilerine bu platform üzerinden bildirilecek.

Bir kişi birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etmek istediğinde, platform, kalış süresine bağlı olarak başvuruyu incelemekten hangisinin sorumlu olduğunu otomatik olarak belirleyecek. Bununla birlikte, başvuru sahibi, seyahat amacına göre başvurunun belirli bir üye devlet tarafından işleme alınması gerekip gerekmediğini belirtme imkanına da sahip olacak.
Konsolosluğa şahsen gitmenin sadece ilk kez başvuranlar, biyometrik verileri artık geçerli olmayanlar ve yeni bir seyahat belgesine sahip olanlar için gerekli olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz