We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler Karayal: Bir ‘yedek’ her sene kullanılıyorsa ‘yedek’ değildir

Karayal: Bir ‘yedek’ her sene kullanılıyorsa ‘yedek’ değildir

GM Haber Merkezi

Antala Turizm Fuarı’nın (ATF) “İç Pazar Fark Yaratır” panelinin konuklarından biri de Tatil Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal oldu.

İç pazarın önemli markalarının ve isimlerinin buluştuğu panel, ATF23 ziyaretçileri tarafından yoğun ilgi gördü. A’dan Z’ye iç pazarın konuşulduğu sahneye GMT Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Meral moderatörlük etti.

Panelde, iç pazarın önemi ve sektördeki yeri konuşuldu. Tatil Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, iç pazar müşterisinin 20 yıldır ‘yedek’ olarak görüldüğünü belirtti. Karayal, “Otelcinin gözünde bu iç pazar ama bizim için bu yerli turist. Misafirlerimiz yurt içinde de dışında da bir otele gidebilir, kültür turuna da gidebilir. Yerli turisti biz taşıyoruz ama bu Türkiye içi oteller olmak zorunda değil. Oteller için bakınca, iç pazar müşterisi 20 yıldır yedek pazar. Bir yedek her sene kullanılıyorsa, o artık yedek değildir. Her sene bir aksiyon oluyor. O onun uçağını düşürür, orda savaş çıkar, orda terör patlaması olur, Rusya bir şey yapar… Mutlaka bir şey oluyor ve hep en önemli pazar biz haline geliyoruz” dedi.

MİSAFİRİ CEPTE GÖRMEMEK LAZIM

Karayal, iç pazar müşterisinin billinçli bir tüketici kitlesi olduğunu dile getirerek, “Misafirlerimiz her şeyi bilinçli yapıyor. Bir otel olması gerekenden 100 lira pahalıysa satışlarında etkisini görüyor. Misafir doğru oteli ve fiyatı seçme konusunda çok bilinçli. Doğru oteli Türkiye’de bulamazsa da yurt dışına gidiyor. Misafiri cepte görmemek lazım” ifadelerini kullandı.

OTELCİLERİN DE ARTIK KABUL ETMESİ LAZIM

Karayal, yabancı turistin Türkiye tatili için yaşadığı bazı tedirginliklerin yerli turist için geçerli olmadığını vurguladı. Bu sebeple iç pazarın her dönem ana pazar olarak rol aldığını belirten Karayal, “Bu ülkede yaşayan tüketicinin birinci önceliğinin bu ülkedeki oteller olması gerekiyor, bu ülkedeki otellerin de bu ülkede yaşayan tüketiciler olması gerekiyor. Önce iç turizm! Çünkü pandemide yaşadık, uçaklar kalkmadı ama arabayla insanlar otellere gidebildi. Her zaman ulaşabilen bir müşteri kitlesi var, bunu göz ardı etmemek lazım. Yabancı turist, ‘Aaaa Ortadoğu’da savaş var’ diyebilir ama yerli turist onun Türkiye’yle bir alakası olmadığını bilir. Yabancı turist, ‘Kahramanmaraş depremi Adana’yı etkilemiş, onun da yanında Antalya var, buraya da bir şey olur mu?’ diyebiliyor. Otelcilerin de artık buranın ana pazar olduğunu kabul etmesi gerekiyor. Bu sene özellikle Ege Bölgesi’nde otellerde ciddi boşluk durumları yaşadık, en hızlı aksiyonu alabilecek acenteler yerli acenteler oldu. Müşteriye bugün satıp yarın gönderebilecek kadar yakın mesafedeyiz” dedi.

2024’E UMUTLA GİRİYORUZ

Tatil Sepeti olarak başarılı bir yıl geçirdiklerini belirten Karayal, “Tatil Sepeti olarak beklediğimizden de iyi bir sene geçirdik. Yolcu sayısında da artış oldu, fiyatlar beklenenin üzerinde artmıştı, buna rağmen yolcu kaybetmemek bile büyük başarı çünkü artık fiyatlar yurt dışı otellerle yarışır durumdaydı. İç pazar olarak 2023’ten mutlu ayrılıyoruz. 2024’e de umutla giriyoruz” diye konuştu.

ATF, DOĞRU ZAMANDA DOĞRU YERDE

Kaan Karayal, Antalya Turizm Fuarı’nın doğru zamanda ve doğru yerde yapıldığının altını çizerek, “Antalya Turizm Fuar’ı için teşekkür ediyorum. Doğru zamanda, doğru yerde bu fuarı yapıyoruz. Umarım üzerine koyarak devam edecek, bundan eminim” dedi.

“TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPTIĞIMIZDA DELİ OLARAK GÖRÜLÜYORDUK”

Tatil Sepeti’nin kuruluşunda rakibi olmadığını belirten Karayal, “Tatil Sepeti 2002 yılında kuruldu, biz kurulduğumuzda online pazarda rakibimiz yoktu. Klasik acenteler vardı, dijitalde de biz vardık. ‘Acaba rakip olabilir miyiz?’ dediğimiz bir listemiz vardı, geçen gün o listeye dönüp baktık ve orada ismi geçen hiçbir şirketin bugün olmadığını gördük. 2002’de bu şirketi kurduğumuzda aslında Booking.com’da yoktu. O zamanlar turizmde teknolojiye yatırım yaptığımızda ‘deli’ olarak görülüyorduk. ‘Kim internetten tatil alır ki?’ sorusunu çok duyduk. Haklılığımız ortaya çıktı” diye konuştu.

“GEZMEK MODA OLDU”

Panelin moderatörü Selçuk Meral’in “2024’ün iyi geçeceğini söylediniz, iç pazar her şeye rağmen 2024’te bir gelişim içerisinde olacak mı?” sorusuna Karayal, “İlk veriler çok taze, yorumlamak mümkün değil. Bu sadece Türk halkı için değil, maliyet artışları sebebiyle belki acenteler geçmiş senelerde sağladığı kolaylığı misafirlerine sağlayamayacak ama artık dünyada gezmek ve paylaşmak bir moda oldu. Bu kısa vadede değişmez. İnsanlar, bir yerleri görmekten değil gördüğünü göstermek için gezmeye başladı. Manzaraya bakmıyoruz arkamıza alıp fotoğraf çekiyoruz. Bu moda sürdüğü sürece gezmek hayatımızın bir parçası olacak. Gezmekten, dışarıda yemek yemekten vazgeçilmeyecek. ‘Ben de oradaydım’ demek hayatın en önemli parçası haline geldi” ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz