We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler Tatilbudur’dan ATF Geleneği: “Erken Rezervasyonu Açtık”

Tatilbudur’dan ATF Geleneği: “Erken Rezervasyonu Açtık”

GM Haber Merkezi

Tatilbudur Satış ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Nefesoğlu ATF23’te basın mensuplarını stantlarında ağırladı. Çubuk ve Nefesoğlu, 2023 sezon sonu değerlendirmelerini, 2024 hedeflerini anlatırken erken rezervasyon sürecini de başlattıklarını duyurdu.

Antalya Turizm Fuarı’nın zamanlama ve konum açısından sektöre büyük fayda sağladığını belirten Mustafa Kemal Çubuk, fuarla ilgili görüşlerini basın mensuplarıyla paylaştı. Çubuk, “Antalya Turizm Fuarı’nda üçüncü yılımız, izlediğimiz süreç boyunca ciddi anlamda büyüme kateden bir fuar. Bunun 2 sebebi olduğunu düşünüyoruz. Birincisi, Antalya’da bulunması, Antalya turizmin başkenti dolayısıyla otel endüstrisinde ciddi bir katılımcı avantajına sahip. İkinci önemli avantaj ise, doğru bir zamanda yapılması. Bütün otel ve acente ekosisteminin anlaşmalarını yapmakta olduğu bir döneme denk geliyor. Bu sebeple fuar her sene katlanarak büyüyor. Biz de her sene buradaki hacmimizi büyüttük. Keyifli ve başarılı bir fuar olduğunu düşünüyoruz. Hem özel sponsor olarak hem de en büyük katılımcı olarak Antalya Turizm Fuarı’ndayız. Fuar sektördeki iş birlikçi, ortak otelci arkadaşlarımızla tek zeminde buluşmamızı sağladı. Burası bizim için ortak bir temas alanı, şu an otellerin yarısı fiyat hazırlıyor yarısı da hazırladı. Biz de erken rezervasyonu açıyoruz. Bundan güzel bir ortam olabilir mi? Tüm otel ekonomisi, otelciler, acenteler burada; zamanlama konusunda kastım buydu. Tüm otellerle bilgi akışı sağlıyoruz” dedi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve sektör hakkında değerlendirmelerde bulunan Mustafa Kemal Çubuk ve Barış Nefesoğlu konuşmalarında şu başlıklara yer verdi:

“HEP İÇ PAZARIN BÜYÜME ORANINDAN DAHA FAZLA BÜYÜDÜK”

2023 sezonu iç turizm açısından çok keyifli geçti. Sektör bir önceki yıla göre büyüdü. Bir önceki yılın kapanışında hepimiz mutlu olduğumuzu ifade etmiştik. 2023’te de onun üzerine tekrar büyüme gösterdik. Pandemiden sonra şirket olarak, sektör iç pazarda ne kadar büyüdüyse biz hep daha üstünde bir büyüme gösterdik. Kısacası pazar payımızda da hacimsel büyümemizin yanı sıra bir büyüme söz konusu oluyor. Bu konuda da referans gösterebileceğimiz etkilerden biri, ‘Online’daki hızlı büyüme. İç turizm ve Türkiye’deki tüketim alışkanlıklarında ciddi şekilde ‘Online’a kayma var. Bu bizim büyümemizde doping etkisi yaratıyor. Yaz otel endüstrisindeki büyüme oranımız, geçen yılki rezervasyonlarla kıyaslandığında, yüzde 22 seviyelerinde; tüm otel gruplarında da yüzde 25 seviyelerinde büyümeye sahibiz. Buna karşın iç turizm sektörümüzün büyümesi tek haneli oranlarda gerçekleşiyor.

“TÜKETİCİ İÇ PAZARDA İŞTAHINI KAYBETMEDİ”

Tüketici bu süreçte maliyet kaynaklı ciddi enflasyon artışlarına maruz kaldı fakat iç turizmdeki iştahını kaybetmedi. İnsanların artık bir tatilini değil, 2-3 tatilini konuşuyoruz. Günün sonunda iyi bir 2023 kapattık.

En fazla büyüme gerçekleştirdiğimiz destinasyonlarda Antalya’da başı, Kemer daha sonrasında Side çekti. Ege Bölgesinde ise, Bodrum ciddi büyüme katetti. Bodrum, yabancı turist ağırlamakta bu sene en şanssız bölgeydi. O boşluğu iç pazar doldurdu. Devamında ise Kuşadası çok hızlı büyüyen bir destinasyon oldu.

Hem geçen sene hem bu sene toplam yaz otelleri satışımızın içinde Ege Bölgesinin payı, yüzde 35’lere kadar geriledi. Eskiden bu oran Antalya ve Ege Bölgesi ayrımında yarı yarıya gidiyordu.

“2024’TE BÜYÜME HEDEFİMİZ: BU SENEDEN FAZLA”

2024’te iç turizmdeki büyümeye inanıyoruz. Kendi hedeflerimizi de bu yılki büyüme oranımızın altında belirlemeyeceğiz. Fakat, dünyada gelişen konjektürel durumları da göz önüne alırsak, nasıl bir süreçle karşı karşıya kalacağımızı bizler de izliyoruz. İç turizm dinamik bir şekilde yerinde duruyor, otel ekonomisinde üstüne düşeni yapacaktır ve ihtiyaç noktalarında sektörün ihtiyaçlarına cevap verecektir.

ERKEN REZERVASYON KAMPANYAMIZI AÇIYORUZ

Girdi maliyeti ciddi bir enflasyona maruz kalıyor, bunun için erken rezervasyonun ne kadar kıymetli olduğunu belirtmiştik. Geçen sene tüketiciye, “Ne kadar önce alırsanız o kadar kar edersiniz” dedik. Alanlar bu avantajı yaşadı. 2024 yılına girerken bunu aynen teyit ediyoruz. Maliyetler artmaya devam ediyor. Bugün aldığınız tatili yarın daha pahalıya alacaksınız. Buna ekstra olarak kampanya maliyetleri de eklenmiş durumda. Tüketicilere sunulan taksit ve taksit erteleme benzeri uygulamalarda kampanyaların maliyetlerinde çok ciddi artışlar var. Tüketici açısından iki tane çarpan olacak. Dolayısıyla erken hareket etmek çok kıymetli olacak.

Erken rezervasyonda bir önce yıla göre otellerin ortalama fiyat artışları yüzde 100 seviyelerindeydi. Bu sene sattığımız odaları geçen sene ile kıyasladığımızda TL bazında yüzde 100 artış vardı. Bu sene bu oranın bir miktar geri geleceğini düşünüyoruz.

TÜKETİCİ ERKEN REZERVASYON EĞİLİMİNE SAHİP DEĞİL

Biz deneme amaçlı eylül-ekim ayında tesislere fiyat girdik, küçük oranlarda satışlar geliyor. Türk tüketicisi yaz sezonunu bitirmeden bir sene sonranın alışverişini yapma konusunda kitlesel olarak çok eğilime sahip değil. Bunu destekleyemememizin nedeni tesislere çok fazla fiyat oluşturamıyoruz. Çünkü oteller ağustos-eylül ayında iç pazar fiyatlarını vermek istemiyorlar. Bunun anlaşılabilir yanları var. Şu an 50-70 oranında bir fiyat artışı var. Bu artışların belli bir disiplinde kalması için tesislerle müzakereleri yürütüyoruz. Bununla ilgili bir çalışma yaptırdık, geçen sene bir otelin personel bazında maliyeti yüzde 75 artmıştı. Gıda ise yüzde 50 oranında artış göstermişti. Dolayısıyla bu maliyetlerle fiyatların aynı kalmasını beklemek çok gerçekçi olmuyor.

Yorum Yaz