We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Güncel Ege turizminde kalifiye eleman sorunu tartışıldı

Ege turizminde kalifiye eleman sorunu tartışıldı

GM TURİZM VE YÖNETİM DERGİSİ

Pandemi sürecinde kan kaybeden ve nitelikli işgücü kaybı yaşayan turizm sektörü normalleşmeye gidilen süreçte istihdam sorunlarına çözüm arayışına girdi. Egeli Turizmciler, pandeminin turizmde istihdama etkilerini konu alan “İnsan Kaynakları Çalıştayı” düzenledi.  ETİK üyesi konaklama tesislerinin insan kaynakları birimlerinin yöneticilerini bir araya getiren çalıştayda, pandemi sürecinde açılan ve kapalı kalan tesislerde yaşanan kalifiye eleman sorunu masaya yatırıldı. Çalıştay’da konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Ülke turizmi açısından olumlu gelişmeler yaşanırken sektör kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nce (ETİK) düzenlenen, pandeminin turizmde istihdama etkilerinin tartışıldığı “İnsan Kaynakları Çalıştayı” Mövenpick Hotel İzmir’de gerçekleştirildi. ETİK üyesi konaklama tesislerinin insan kaynakları birimlerinin yöneticilerini bir araya getiren çalıştayda, pandemi sürecinde açılan ve kapalı kalan tesislerde yaşanan istihdam sorunları ve çözüm yolları ele alındı.

egeli turizmciler

ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, çalıştayda masaya yatırılan konuların dile getirilen sorunların ve çözüm yollarının sonuç bildirgesinde yer alacağını söyledi. İşler, turizm sektöründe faaliyet gösteren sektördeki tesislerin insan kaynakları yöneticilerinin bilgi, birikim ve deneyimlerinden yararlanılarak oluşturulacak raporun Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na sunulacağını belirtti.

Egeli Turizmciler

TURİZM KALİFİYE ELEMANI KAYBETME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA 

Emek yoğun hizmet veren turizm sektörünün pandemiden en çok etkilenen, en çok hasar alan sektörler arasında ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan İşler, nitelikli tesislerde verilen hizmeti anlamlandıran en önemli unsurun nitelikli iş gücü olduğunu söyledi. Bir yandan gemiyi yüzdürmeye çalışırken normalleşmeye gidilen süreçte istihdamı korumanın önemli olduğunu  vurgulayan İşler, şu görüşleri dile getirdi:

mehmet işler

Bu süreçte yetişmiş, sektörümüze yıllarını vermiş arkadaşlarımız başka sektörlere ve mesleklere yöneldi. Kısa çalışma ödeneği benzeri uygulamalar bu kayışı önemli ölçüde önlemişti. Aşılamanın hızlanması, vaka ve vefat sayılarının azalması, uluslararası seyahat kısıtlamalarının kaldırılmaya başlanması gibi ülke turizmi için umut verici gelişmeler yaşanıyor. Ancak sektör kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Sektörde istihdamın, kalifiye işgücünün korunması için yeni teşvikler ve destekler gerekiyor.”

ÇALIŞTAY’IN RAPORU CUMHURBAŞKANI’NA SUNULACAK

Çalıştayda konuşan iş hukuk ve sosyal güvenlik danışmanı Tayfur Settar Kaplan, pandemi sürecinde saha tecrübesi olmayan kişilerce hazırlanan mevzuatın  insan kaynakları birimlerinin yöneticilerine ek yükler ve yükümlülükler getirdiğini söyledi. Kaplan, “Pandeminin patlak verdiği Mart 2020 ayından bu yana yüzlerce tebliğ, genelge, bildiri, tüzük yayınlandı ve siz bunların hepsine hakim olmak, okumak, bilmek, öğrenmek zorundasınız. İşiniz gerçekten çok zor” dedi.

 

ETİK’in “İnsan Kaynakları Çalıştayı”nda çalışma grupları oluşturuldu. Belirli periyotlarda bir araya gelecek ve fikir alışverişinde bulunacak grupların notları, raporlamaları üzerinden sonuç bildirgesi yayınlanacak. Çalıştayın çıktılarıyla oluşturulacak, görüş, istek ve önerileri içerecek rapor ilgili bakanlıklarla Cumhurbaşkanlığı’na sunularak sorunların çözüme kavuşturulmasının yolu aranacak.

Yorum Yaz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.