We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Sektörel Haberler TURİZM ÇALIŞANLARINA MÜJDE

TURİZM ÇALIŞANLARINA MÜJDE

Turizmcileri kapsayan meslek yasasının, bakanlık yolunda olduğu belirtildi.
 Housekeeper Keeping Bathrobes On Bed

 

Turizmcileri kapsayan meslek yasasının, bakanlık yolunda olduğu belirtildi. Üniversite öğretim üyeleri ve işletmeciler bir araya gelerek Turizm Meslek Yasası’nın oluşturulması için bir taslak hazırladı. Hazırladıkları taslağı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeyi planlayan TİYADER turizmin 12 aya çıkarılması içinde bakanlıktan destek talep edecek.

 

TİYADER Başkanı Prof.Dr. Ali Erbaş, turizm alanında bilgisiz personel çalıştırmanın turizmin bel kemiğini kırdığını belirterek “Turizm personeli meslek yasasını çıkararak mevcut personelleri kayıt altına almak ve bundan sonra sadece diplomalı olanları çalıştırmak istiyoruz” dedi.

 

Turizm sektörünün geleceğine ilişkin neler yapılması yönünde işletmeciler ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öğretim üyeleri bir araya geldi. Turistik İşletme Yöneticileri, personeli ve Avrupa Birliği Turizm personeliyle İlişkiler Derneği (TİYADER) çatısı altında toplanan öğretim üyeleri ve işletmeciler bir yasa taslağı hazırladı. Taslağa göre, çıkarılacak bir turizm meslek yasası ile sektörde nitelikli personel çalıştırılması zorunlu hale gelecek, turizm bölümü mezunu olmayanlar sektörde istihdam edilemeyecek. Ayrıca, turizmde sezonluk iş sorununu da ortadan kaldırmak için bakanlıkla görüşmeyi planlayan TİYADER, turizm sektörünü 12 aya çıkarmayı amaçlıyor.

 

Yasa taslağının hazırlanmasında akademik katkıda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Turistik İşletme Yöneticileri, personeli ve Avrupa Birliği Turizm personeliyle İlişkiler Derneği (TİYADER) Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye’nin niteliksiz personel sıkıntısı çektiğini söyledi. İşletmeciler tarafından bu konunun sık sık gündeme getirildiğini de anlatan Erbaş, üniversitelerden mezun öğrencilerin turizm sektörüne entegre olamadığını, bununda turizm sektörünü kalifiye olmayan personele muhtaç bıraktığını söyledi. Bilgisiz personelin sektörün bel kemiğini kırdığını anlatan TİYADER’in çalışma şekli hakkında bilgi veren Erbaş, şöyle konuştu:

 

“20 bin civarı turizm alanında mezun verilmesine rağmen, verilen mezunların yüzde 95’lik kısmı sektöre bir türlü entegre olamıyor. Turizm alanında bilgisiz personel çalıştırmak turizmin bel kemiğini kırıyor. Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı bünyesinde TİYADER’i kurduk. Turizm sektöründeki öğretim üyeleri, işletmeciler görev yapıyor. Türkiye’de ilk kez TİYADER bütün yönetim kurulları üniversitedeki gençlerden oluşuyor. Turizm personeli meslek yasasını çıkararak mevcut personelleri kayıt altına almak ve bundan sonra sadece diplomalı olanları çalıştırmak istiyoruz.”

 

“TURİZM MESLEK YASASI ÇIKMALI”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve TİYADER Başkan Yardımcısı Yard.Doç. Dr. Rahman Temizkan, sektörün var olan olumsuz yönlerine dikkat çekti. Özellikle Türkiye’ye gelen turistlerin gelir seviyelerinin düşük olduğundan yakınan Temizkan, bunun temel nedeninin sektörde kalifiye olmayan personelin turistlere olan olumsuz davranışlarından kaynaklandığını öne sürdü. Turizm meslek yasasının bir an önce çıkmasının gerektiğini vurgulayan Temizkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Turizm işletmelerine bakıldığında çok nitelikli özelliklere sahipler. Ancak Türkiye’ye gelen turistlerin gelir düzeylerinin oldukça düşük olduğunu gördük. Kişi başına turizmden elde edilen gelire bakıldığında düşmeler olduğunu gördük. Bunun temel sebebinin niteliksiz turizm personeli olduğu yönünde çeşitli araştırmalarda var. Niteliksiz personelden olumsuz davranışlarla karşılaşan turistler destinasyonu ve hatta ülkeyi terk ediyor. Bu nedenle en kısa sürede turizm meslek yasasının çıkması lazımdır.”

 

“TURİZM POLİTİKASININ DEĞİŞMESİ LAZIM”

Güney Ege ve Akdeniz Bölgesi Sektör Koordinasyonu ve TİYADER Danışman Kurulu Başkanı Coşkun Meriç, meslek yasasının çıkmamasının bu güne dek gerekli yasa taslağının hükümetlere sunulmamasından dolayı olduğunu söyledi. Altı ay çalışıp 6 ay işsiz kalmanın turizm sektörünün önünü kapadığını anlatan Meriç, şöyle konuştu: “İlk defa TİYADER olarak hükümete detaylı bir çalışma sunuldu. Meslek yasasıyla birlikte turizmi 12 aya çıkarabilecek bir çalışma hazırladık. 6 ay çalışıp 6 ay yatınca insanlar bu meslekte gelecek göremiyor. Biz bunu düzeltmek için bir çalışma başlattık. Turizm politikasının tamamen değişmesi lazım.” Hükümetten sektör yöneticileri olarak beklentileri olduğunu ifade eden Coşkun Meriç, hükümetin vergi ve çalışan personelin sosyal sigorta primi alınmamasının turizm sektörünün kış ayında da devam etmesini sağlayacağını söyledi. Meriç, “Hükümetten beklentimiz 6 ay sigorta pirimi ve vergi almasın. Türkiye’nin bundan bir kaybı olmaz aksine turizm geliri olacaktır. Burada Türkiye’nin imajı, geleceği ve 4 buçuk milyon turizm çalışanı, mezununun geleceği söz konusudur” dedi.

 

BAŞBAKAN’DAN RANDEVU İSTEDİLER

TİYADER olarak üniversite akademisyenleri ve turizm işletmecileri ile birlikte hazırladıkları Turizm Meslek Yasa Taslağı’nı görüşmek üzere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turizm Bakanlığı’ndan randevu talep ettiklerini söyleyen Meriç, “Önümüzdeki günlerde Başbakan Erdoğan ve Turizm Bakanlığı’ndan randevu talebinde bulunduk. Hem yasa taslağını kendilerine sunacağız hem de bu iş için kendilerinden destek isteyeceğiz. İnşallah bu yasa çıkacak” dedi. (İHA)

 

1 yorum

ümit 01 Mayıs 2014 - 11:01

turizmi 12 aya yaymadan önce bin lira maaşa günde 12 saat çalışacak “enayi kalifiye personeli” nasıl bulacağınızı düşünün.

Cevapla

Yorum Yaz