We-Flytour-GM-Banner-Animation
atf_banner-02
Anasayfa Slide ÜNAL BULUT : “DEĞİŞİMLER DEVAM EDECEK”

ÜNAL BULUT : “DEĞİŞİMLER DEVAM EDECEK”

Horus Paradise Luxury Resort & Club  Genel Müdürü  Ünal Bulut, GM Turizm ve Yönetim Dergisi’nin sorularını yanıtladı. Yeni tesisindeki süreci ve turizmin son durumunu değerlendiren Bulut, acentelerdeki değişikliklerin gelecekte e devam edeceğine dikkat çekti.

DSC_0339

700 odalı bir tesisi yönetiyorsunuz. Burada ilk başlangıçta yaşadıklarınızı ve gördüklerinizi bizimle paylaşır mısınız?

İlk olarak, büyük heyecan yaşadım.  Heyecansız hiçbir şey olmuyor. Ekibimle birlikte heyecanın getirdiği amatör ruhla tesise yenilikler getirdik. Başarılı çalışmalarımızın sonuçlarını ekibim ve ben memnuniyetle izliyor ve keyif alıyoruz.

İlk başlangıçta zorlandığınız bir nokta oldu mu?

Sıkıntılı bir sezonda yeni bir tesise başladım. Rus pazarının ekonomik durumunun yansımalarının haricinde zorlandığım her hangi bir şey olmadı.

Sezonun son durumu hakkında bilgi verir misiniz? Krizi yönetmek için ne gibi çalışmalarda bulundunuz?

2015 yaz sezonunda tesis olarak, Avrupa pazarına yoğunlaştık. Uzun vadeli özellikle önümüzdeki sezonunda etkileyecek pazarlama çalışmaları yapıyoruz. Kısa vadede dahi sonuç aldık diyebilirim. Örneğin; bu sezon, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde erken rezervasyon aldık.  Bu da bize umut veriyor.

Tesisinizin toplantı turizmi ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

 Tesisimizin oldukça donanımlı toplantı ve balo salonları var. Buralarda çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapıyoruz.

Oteliniz bir tadilattan geçecek, bu konuda neler söylemek istersiniz?

2015- 2016 kış döneminde tesisimizin eski kulüp odalarımızı tamamen yenileyeceğiz.

Peki; personel davranışlarında değişimler var mı?

Bölgenin durumu bu konuda büyük etken oluşturuyor.  Tesislerin bulunduğu bölgenin çocuklarının iyi yetişmiş olması gerekli. Bundan kastettiğim ise; o bölge kendi turizm profesyonellerini yetiştirebilmeli. Bu durumu Side ve Manavgat bölgesinde gözlemlemekteyiz. Side bölgesinde çalışan bir personeli tesisimize dahil ettiğimizde, o personelin yüzde 60 eğitilmiş olduğunu görüyoruz.

Önümüzdeki  2 ila 3 yılın tablosunu çizmenizi istesek neler söylersiniz?

2016 yılı da Rus pazarında sıkıntılı geçecek ama, 2017 yılında Rusya ekonomisinin iyiye doğru gitmesini umuyorum. Yani iki yıl Rus pazarında dişimizi sıkacağız gibi görülüyor.  Özellikle yatırımcılar, bu konuya dikkat etmeli ve hesaplarını buna göre yapmalı. Bir diğer konu da; pazarlarımızı iyi kullanmalıyız. Bizim sadece iki pazarımız yok.  Almanya ve Rusya’nın dışında pazarlarımızın olduğunu unutmamalıyız. Dolar ve Euro pazarlarımızda bir çok alternatifimiz var. Bu pazarları iyi irdelemeli ve bu pazarlarda çok ciddi pazarlama çalışmaları yapmalıyız.

Özellikle birkaç yıldır büyük acentelerde el değişimleri yaşanıyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Bu değişimler daha da devam edecek. Bu konuda ciddi hareketlenmeler de bekliyorum.  Operatörler partner değişikliklerini sürdürecekler. Çünkü dünya değişim dünyasıdır. Değişim ihtiyaçlardan kaynaklanır. İnsanlar bir süre sonra değişime ihtiyaç duyarlar. Bunun nedeni de hizmet beklentisinden ya da ekonomik beklentiden kaynaklanıyor. Bu değişiklikler de gayet normal.

Tur operatörü ve acente ayağında yeni markaların çıkması mümkün mü?

Mümkün elbette. Her platforma dile getirdiğim gibi Avrupa’da bir Türk markasının ilerlemesi gereklidir.

Buna aday olan var mı?

Var, ama daha kapsamlı ve büyüme odaklı düşünülmeli.

Eski Öger’in, GTI’nin boşluğu henüz dolmuş diyemeyiz değil mi?

Diyemeyiz.  Bunun bir an önce sağlanması gerekli. Bu durum, Amerika’da elçiliğimizin olmaması gibi bir şey. 4 milyonluk bir hacme sahip pazarda tur operatörünün olmaması, o pazarı kontrol edemediğimiz anlamına geliyor.  Bunun sonucunda ise; o pazardaki ufak tefek problemler karşımıza büyüyerek çıkıyor.

Eskiden Türk acenteleri son dakika rezervasyonlarda hareket sağlayabiliyor, risk alarak iş yapıyorlar ve sonuç da alıyorlardı. Bugün bu konuyla ilgili bir sıkıntı var mı?

Tabi ki var. Örneğin; Kayı Tur, bu operasyonu yaparken biz sektör olarak işin nasıl geliştiğinin ve piyasayı nasıl etkilediğinin çok da farkında değildik. Ama Sky Airlines battıktan sonra uçak bilet fiyatlarının birden artması sonucunda  firmanın pazarda oluşturduğu rekabetin  boyutunu öğrendik.  Bir şirketin orada olması rekabeti oluşturuyor. Bunun sonucunda da destinasyonumuzla ilgili fiyatların rakiplerinin altında kalmasını sağlıyor ki bu son dakika rezervasyonlarında büyük önem taşıyor.

Şuanda son dakika rezervasyonlarda eskisi gibi cevap alabildiğiniz acente var mı?

Bu konuda iyi çalışan acenteler var. Rus pazarı son dakikacı olarak bilinir. Şuanda fiyatlarımız tesisteki doluluğa ve boşluğa göre oldukça hareketli bir seyir izliyor. Rus misafirlerin bu koşullarda son dakika rezervasyon yaptırmalarını son derece haklı buluyorum.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Markaların günümüzde online satış kanallarında da güçlü olmaları gerekiyor. Gelecekte konumlandırma ve sınıflandırmalarda değişikler olacak. Turizmde çok uzun zaman sonra değil,  10 yıl sonra online satış en önemli noktaların başında gelecek.  Bu konuda markalarımızın yatırım yapması gerekiyor.

 

Yorum Yaz